Thrashjuvel som är fenomenalt bra rakt igenom

mezzrow

Mezzrow
Then Came The Killing
(Active Records 1990)

BETYG 5

Det blir inte mer svensk old school thrash metal av yppersta klass än så här.
Inspelat i Studio Svängrummet, Nyköping sommaren 1989 är soundet i sig måhända inte det allra vassaste – det har onekligen hänt en hel del på inspelningsfronten sedan dess – men är tidstypiskt halvtorrt och ger den rätta känslan. Alla musikanter och sångaren hörs och det är till syvende och sist det allra viktigaste.
Gitarrspelet av Staffe Karlsson (sologitarr) och Zebba Karlsson (kompgitarr) är stabilt och taktfast men även fantasifullt när chansen ges i de oftast ganska väl tilltagna solopartierna.
Basen hörs och får sitta i förarsätet i flera låtar. Jag kan tänka mig att basisten Conny Welén var mycket belåten när han fick höra slutmixen.
Trumslagare Steffe Karlsson har ett skönt flow och tar gärna chansen att följa melodierna med olika fills.
Sången av Uffe Pettersson är inte originell, tänk en lite klenare variant av Chuck Billy (Testament), men viktigast av allt: den är bra. Riktigt bra.

mezzrow-cd

Jag väljer att inte framhålla en låt framför de andra. Det är som bekant inte vanligt att låtarna på en skiva är bra rakt igenom, men med Then Came The Killing har vi ett glimrande exempel på just detta. Och låtarna är inte bara bra; de är fenomenalt bra! Inte en endaste sekund faller ur ramen. Det är dagens sanning.
Låtarna avslutas dessutom snyggt, istället för att tonas ut, och det ger extra stilpoäng i min bok.
Det lämpar sig – givetvis! – bäst att avnjuta härligheten på vinyl, men det ska sägas att det inte är fel att äga ett cd-exemplar också. Där återfinns nämligen bonuslåten Inner Devastation, som är lika stark som det ordinarie materialet.
Den enda lilla kritik jag kan skaka fram är att Mezzrow oftast låter förvillande likt tidiga Testament. Å andra sidan betyder ju det att det handlar om thrash metal när den är som bäst så…
Undertecknad anser – och det står jag för alla dagar i veckan – att en thrashsamling inte är komplett utan Then Came The Killing.
Så vad väntar du på? Ge dig omedelbums ut på andrahandsmarknaden och säkra ett exemplar av denna thrashjuvel.
Har du den redan i samlingen? Bra jobbat! Då är det bara att njuta om och om igen.

Magnus Bergström

Fotnot: Önskas fördjupning i tidig svensk thrash rekommenderas Ice Age och Fallen Angel och för den som vill gräva djupare än så Hexenhaus och Kazjurol.

d78ed726d9_l

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.