”Kom litt närmare, vi ä int farliga”

Meshuggah
Nöjesfabriken, Karlstad 110422

Efter en inställd konsert på Arena för två år sedan (p.g.a. diskbråck på trummisen Tomas Haake) återvände nu Meshuggah till Karlstad för en spelning. Denna gång på Nöjesfabriken. Och det var med bravur de gjorde det också!

Med en låtlista som var perfekt, blandat nytt med gammalt, plus en del oväntade val och riktigt bra ljud som tog sig mer och mer mot slutet så kunde det inte bli annat än en riktigt bra konsert.

De körde i princip alla hits i början vilket var lite förvånande men inte dumt alls. Med sångaren Jens Kidmans manande ord riktade till den bakre publiken: ”kom litt närmare, vi ä int farliga” på sin fint klingande norrländska, så gav publiken mer och bandet öste på med ökad intensitet. En av de mäktigaste konsertupplevelserna var ett faktum.

För Meshuggah kan just bli ännu mäktigare live än på skiva. Musiken som är en sorts groovebaserad matematisk progressiv metal gör sig ännu bättre livs levande, med högt ljud och bandmedlemmar som headbangar ner till golvet. Ljudmattan gör sig starkt påmind – det är tungt, likt en betongvägg av ljudvågor som slår emot en.

Om man ska nämna några negativa saker så är det den skrala publiksiffran, den alldeles för varma lokalen och att jag (Martin) inte hade kontanter till att köpa mer merchandise… men knappast något att belasta bandet för.

Meshuggah gör en lysande insats och med tanke på att de är från Sverige och så pass stora inom genren så kan man inte låta bli att bli stolt. Det här var en upplevelse vi sent kommer att glömma.

Låtlista:
Rational Gaze
Bleed
Electric Red
Pravus
Stengah
Combustion
Lethargica
Perpetual Black Second
Sane
Straws Pulled at Random
Soul Burn
Future Breed Machine

Text och foto: Martin Engström och Rickard Engström/hårdrock.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.