Joel är tillbaka med ännu en bok att tycka om

bs-bok

The Complete History of Black Sabbath – What Evil Lurks
Språk: Engelska
Antal sidor: 224
Utgivningsdatum: 2016-10-27
Förlag: Rock Point
Vikt: 1.460 gram
BETYG 4

Black Sabbath. Alla som kan minsta lilla om hårdrock känner till det ikoniska bandnamnet och de flesta kan också namnge dess originalmedlemmar: Ozzy, Tony, Geezer och Bill.
Efter mer än fyra decennier är Birminghamsönerna fortfarande aktiva, men sjunger på sista versen som turnerande band.

1968 till 2016. Elva olika medlemskonstellationer. Nittion studioalbum. Tjugoåtta soloalbum (av originalmedlemmarna).
Någon brist på material att skriva om bandet som uppfann heavy metal finns inte. Tvärtom.
Men inte bara det; boken har en mycket snygg förpackning/sidlayout, ett utvikbart familjeträd och ett kärleks- och respektfullt förord av Robb Flynn (Machine Head).

What Evil Lurks är en betydligt större och tyngre bok än författaren Joel McIvers första bok om “hårdrockens föräldrar” (Sabbath Bloody Sabbath, 2006).
Men det betyder inte nödvändigtvis att den är bättre.
Se istället det yngre syskonet som en uppdatering, då den sträcker sig till sista studioskivan “13” (2013) och sista – i skrivande stund pågående – turnén “The End”.
Samtidigt är den en förenklad variant på det informativa äldre syskonet. Här ligger fokus på bildmaterialet (100 färg, 50 svartvita) och på att den ska vara lättläst; Joel grottar inte ner sig i de små detaljerna. Varje skiva avhandlas snabbt och effektivt, vilket också gäller övriga viktiga händelser.
Om det är bättre eller sämre är upp till var och en att avgöra.

Jag nöjer mig med att konstatera att Joel än en gång har gjort ett mycket bra jobb. Det är lätt att tycka om hans böcker och trivas i dess sällskap.
What Evil Lurks är en utmärkt bok att ha till hands för att titta i då och då. Men den går förstås lika bra att sträckläsa. Som bonus ser den dessutom urläcker ut i bokhyllan eller varför inte på soffbordet.

Magnus Bergström

Foto: Joel McIver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.