Ice Age är tillbaka och Sabrina är inte svarslös

Ice Age är tillbaka och, tro det eller inte, de till och med skivdebuterar efter alla dessa år, med ett alster som har den passande titeln Breaking the ice.

Men innan vi fokuserar på nuet skruvar vi tillbaka klockan till januari 1985. Då bildades Rock Solid som året efter släppte en demo i sitt eget namn. Året efter skedde förändringar på bandmedlemsfronten liksom ett namnbyte till Ice Age.

Sabrina ”Sabbe” Kihlstrand (sång, gitarr) var med från starten och hon är även med i dagens laguppställning. En annan som var med tidigt (1986) och också är med i dagens pånyttfödda upplaga är Viktoria Larsson (bas).

Men redan 1989 var den klassiska sättningen av bandet historia och de som då hoppade av tåget var i tur och ordning Sabrina och Viktoria. Bandet upplöstes helt 1990 och den stora boven i dramat var ett dåligt management.

IceAge12-text

Men nu så! Sedan 2014 är bandet att räkna med igen med en, jämfört med den klassiska sättningen, till hälften ny lineup.

Största livemeriten i den ”gamla” karriären får nog anses vara Open Air ´88 i Lamone, Schweiz. Men även turnerandet i England måste anses som en rejäl fjäder i hatten. Lägg till videon till Instant justice, som visades på både MTV och Super Channel, och det känns orimligt att det aldrig blev någon skivinspelning då.

Diskografin fram till 20 oktober, då Breaking the ice ser dagens ljus, består nämligen av demokassetterna General Alert (1987), Demo ’88 (1988), Instant justice (1989). Ja och så Rock Solid (1986) förstås.

Vi har tagit ett snack med Sabrina och det märks att hon och bandet är rejält taggade, så alla Ice Age-diggare lär ha mycket att se fram emot.

563018_578889035471929_269052880_n text

Första frågan känns självklar. Hur kommer det sig att Ice Age är med i matchen igen?

Vi har genom åren fått förfrågningar om reunion gig. Vi har tackat nej varje gång. I mitten av 2014 fick vi åter frågan från Edward Jansson som arrangerar Gothenburg sound festival. Vi funderade ett tag… Pia kom fram till att hon ej önskade delta. Tina som verkligen ville delta hade svårt att få till det rent geografiskt då hon ej bor i Göteborg längre. Vicki och jag började då höra oss för efter ersättare. Giget gick av stapeln januari 2015 och efter det tyckte vi alla att det var så roligt att spela igen, så vi ville fortsätta hålla liv i bandet.

 

Hur känns det att vara tillbaka efter alla dessa år och känns det som att ni är tillbaka för att stanna?

För egen del känns det verkligen såååå roligt och nästan lite overkligt att få chansen att göra det här igen. Insåg nog inte hur mycket jag saknat musik i mitt liv förrän jag började spela igen. Vi är “tillbaka” så länge det känns roligt.

 

Två av er är originalmedlemmar, två är nykomlingar. Hur gick nyrekryteringarna till och är dagens bandkemi minst lika bra som någonsin tidigare?

Stämmer. Vi har André Holmqvist på trummor och Linnéa Landstedt på sologura. Det gick till som så att vi frågade och dom sa ja… Bandkemin är superbra. Jag skulle våga påstå att den är bättre idag jämfört mot förr.

 

Hur har era konserter efter nystarten känts och hur har publikreaktionen varit?

Vi har gjort fem gig sedan nystarten och dom alla har varit grymt kul att göra. Och rent spelmässigt har allt funkat bra. Känns som publiken också tyckt det varit kul. Har fått mycket positiv feedback.

 

Vad bidrar du personligen och Ice Age som helhet med till dagens metalscen?

Inget direkt mer än grym musik. Ha ha…

 

IceAge2017text2017

Nämn ett eller flera band som influerade dig då och som influerar dig nu och på vilket sätt?

Jag lyssnar fortfarande mest på lite äldre musik, NWOBHM typ. Men om jag måste välja ett band som influerar mig nu som då säger jag Megadeth. Jag är en riffälskare. Lyssnar alltid först på riffen sedan på melodin sedan arret (oavsett band).

 

Jag tycker mig höra en del nya detaljer i de gamla låtarna. Till exempel gitarrspelet i General alert och sångmelodin (refräng/bridge) och till viss del tempot i Mental disorder och A case of cerebral death.

Är det en naturlig utveckling efter att låtarna ”mognat till sig” genom åren, eller?

De gamla låtarna är i grund och botten de samma som förr. Vi har gjort lite justeringar hit och dit för att den “röda tråden” på skivan ska vara tydlig och inte spreta alltför mycket. Man skulle väl kunna säga att det varit en naturlig utveckling.

 

Vilken av låtarna på Breaking the ice är äldst och vilken är yngst och kan du berätta något om historien bakom dessa?

General Alert är äldst och Total Collapse är yngst. Finns ingen direkt historia bakom någon av låtarna.

 

Hur skiljer sig Ice Age-soundet på skiva idag mot hur det lät på de numera klassiska och kultförklarade demokassetterna?

Vårt sound på skivan är ju såklart miltals mycket bättre än på våra 28 år gamla demo kassetter, även om dessa faktiskt var helt ok. Våra demos är inspelade på en 16-kanalig bandare… Idag ser inspelningstekniken och hjälpmedlen helt annorlunda ut. En annan värld om du frågar mig. Vi har ändå valt att göra soundet på vår skiva så enkelt/cleant/basic som möjligt. Allt hörs väldigt tydligt och låter precis så som vi ville ha det. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

 

Sångmelodin i Clever låter förbannad. Vad är storyn bakom den låttexten?

Storyn bakom Clever är enkel och klassisk. Sviken vänskap.

 

Finns det några turnéplaner inom den närmaste framtiden eller är det något som får vänta?

Vi har en liten Sverigeturné inplanerad i början av 2018. Samt ett gig i London i februari 2018

 

Till sist måste jag, med tanke på att skivbranschen idag är annorlunda mot senast när ni var i farten, fråga hur ni har anpassat er till den nya tidens klimat?

Då detta är vår första skiva så har jag inget att jämföra med från förr. Jag antar att man får se sitt musik intresse som en dyr hobby. Många idag väljer ju att lyssna på musik på sociala nätverk och inte köpa fysiska skivor längre… Så skivbranschen idag är väl rätt obefintlig som sagt. Anpassningen är väl då att inte förvänta sig att tjäna några pengar överhuvudtaget eller som bäst att det går jämt upp med alla kostnader ett band har. Med undantag för dom riktigt stora och etablerade banden såklart.

 

Text: Magnus Bergström / hårdrock.com

 

Fotnot: Breaking the ice recenseras på nyaskivor.se fredag 20 oktober.

 

MB o Sabbe o Jonas - Örebro 1988 -700 text

Sabrina med överlyckliga fans (varav textförfattaren syns till vänster).

6539_579356588758507_136064314_n färg

71885_578891082138391_1950172912_n 700 färg

iceagejumper

SONY DSC