Tons of Rock

Oslo Norge  27-29/6

Årets upplaga av Tons of Rock, Norges största rockfestival, var belagd på Ekebergssletta som ligger på en central platå i norra delen av Oslo. Området är en stor, platt, öppen gräsbeklädd yta som främst används till fritids och idrottsutövningar, men visade sig fungera alldeles utmärkt till en hårdrocksfestival.

”hårdrock.com” var där och bevakade festivalens första dag dvs torsdagen 27/6, och kunde tillsammans med ca 16.000 andra rockintresserade njuta av både ett fantastiskt, bra väder och en bra blandning av alla tänkbara ytterligheter inom rock/metal-musik.

Behemoth – Main stage,  betyg 3

Tonscanon19 064 666

Det Polska black/death-metalbandet Behemoth gick ut tidigt på stora scenen, redan vid 16-tiden, i skarpaste solljus så gjorde de sitt yttersta för att skapa en resa till den mörkaste av världar. Med hjälp av eld, rök, blod, masker och övrig rekvisita så lyckades de att förstärka sitt musikaliska budskap med bravur.

Tonscanon19 097 666

Behemoth är skickliga på det de gör och black/death metal-genren är av tradition mycket stor och populär i Norge och med låtar som Wolves of Siberia, Bartzabel, Sabbath Mater och Counquer ALL, så gav publiken ett riktigt bra gensvar och verkade tacksamma att spela inför.

Amaranthe – The Scream stage, betyg 4

Tonscanon19 320 666

Svenska Amaranthe som är ute på ”Helix World tour” för att promota sitt senaste album “Helix” har på riktigt vuxit i sina kläder och är oerhört proffsiga och säkra i sitt framförande. Bandet frontas bla av Elize Ryd som även varit med i svenska melodifestivalen för några år sen.

Tonscanon19 214 666

Hon besitter en pipa av rang och ger deras metal blandad med electronica en perfekt kryddning. Hunger, Nexus och Helix var några av de låtar som framfördes och med skickliga musiker, bra ljud (till skillnad från sist jag såg dem för några år sen)och snygg dekor gjordes detta till en mycket behaglig upplevelse.

Dropkick Murphys – Main stage, betyg 3

Tonscanon19 454 666

Det Amerikanska 7-mannabandet Dropkick Murphys gick upp på scenen vid halvsju-tiden till en lagom upptankat publik och gjorde sitt bästa för att leverera sin ”celtic punk” som är en slags blandning av Oi, irländsk folkmusik och punk, tillspetsat med både flöjt, banjo, dragspel, keybords mm.

Tonscanon19 430 666

Hela området runt stora festivalscenen förvandlades till en enda stor glad familjefest när hit efter hit radades upp såsom Prisoners Song, Cadence to Arms(Scotland the Brave) och The Boys Are Back. Kulmen på deras gig nåddes i slutet när deras Rose Tattoo kördes. Kan sammanfattas med galet, vilt och roligt.

KISS – Main Stage, betyg 4

Tons2019 663 666

KISS, som nu är ute på den europeiska delen av ”End of the Road tour” lämnar ingen oberörd.

Tons2019 976 666

För även om de kändes aningens trötta pga ett intensivt turnerande på kort tid(sjuttonde spelningen på en månad) så gav de oss allt som en klassisk KISS-konsert ska innehålla.

Tons2019 557 666

Dvs god underhållning av högsta klass med en väl avvägd setlista som spände över hela karriären (men som tur är) med betoning på 70-talet.

Tons2019 747 666

Eld, blod, rök, linbanor, hissar, raketer, dräkter, smink mm blandades snyggt och blev till ett stort barndomsminne från mitt eget 70-tal.

Tons2019 434 666

Klassiska låtar som Detroit Rock City, Cold Gin, Dr Love, I Was Made For Loving You, Love Gun, Black Diamond och Rock ´n´roll all nite vädrades men även “nyare” låtar som Crazy Nights, Psycho Circus och say Yeah fick vara med. Bäst i dag var 100.000 years och God of Thunder IMO.

Johan Jansson/hårdrock.com

 

Fler bilder:

t9 666

t5 666

t2 666

thumbnail_DSC_2266xxxxxxxxx

t7 666

Tons2019 146 666

t4 450

t6 600