KISS – End of the road 2022 

Sista Europasvängen var från början förlagd till sommaren 2020, men pga covid så hade turnén flyttats fram ca två år. Men nu, äntligen, efter en lång väntan var det nu dags för bandet att göra sina två sista spelningar i Sverige, förlagda i Stockholm på Tele 2 arena och Scandinavium i Göteborg. 

Setlistan till båda spelningarna var identiska: 

Detroit rock city,  Shout it out loud,  Deuce,  War Machine,  Heaven´s on Fire,  I Love it Loud,  Say Yeah,  Cold Gin,  Lick it Up,  Callin´Dr Love,  Tears are Falling,  Psycho Circus,  100.000 Years,  God of Thunder,  Love Gun,  I Was Made for Lovin You,  Black Diamond.  Extranummer: Beth,  Do you Love Me och Rock´n´Roll all nite. 

Stockholm Tele 2 arena 

Publik ca 30 000 

Betyg 3,5 

En välregisserad show och en spelning som gav det som förväntades, varken mer eller mindre. Det normala på en KISS-show är att det är ”extra allt” hela tiden. All tänkbar rekvisita fanns med såsom blod, eld, bomber, fyrverkerier, rök och konfetti. Gene Simmons spottade blod och ”flög” upp i ljusriggen på God of Thunder.  

Paul Stanley tog en linbanetur över publikhavet till en mindre scen i andra änden av arenan under Love Gun. Tommy Thayer sköt raketer under sitt gitarrsolo i 100.000 years och Eric Singers trumpodie åkte upp i luften under trumsolot.

Allt sker efter en väl inövad mall som följs till mer eller mindre exakthet vilket gör att utrymmet för spontanitet uteblir. Ändå så får jag intrycket av att de har roligt när de spelar, särskilt Paul och Gene vars livselixir är att få visa upp sig. (och att tjäna plenty dollars förstås).

Så vad skulle kunna höja betyget från mitt perspektiv? Jo även om största delen av setet består av låtar från 70-talet, så skulle man för min del gärna kunna klämma in några fler av dessa. Jag fattar att många vill höra Lick it up och Heavens on Fire mfl men Say Yeah från Sonic Boom är varken en hit eller särskilt rolig IMO. Däremot så satt Tears are Falling perfekt bland de ”nyare” låtarna (även om den är från 1985 så är den en av de nya för mej). Eller varför inte köra hela setet från re-union 96-97?  

Göteborg: Soundcheck i Scandinavium 

Publik 50 (?) 

Betyg 5 

När jag gick från parkeringen utanför Vallhallabadet och passerade bakre infarten till Scandinavium så fick jag hastigt stanna till för att inte bli påkörd av en svart van som kom i ganska hög hastighet och som sen bromsade in vid övergångsstället bredvid McDonalds. Bilen körde fram till grinden och i direkt anslutning så kom van nummer två och det roliga här var att på passagerarsidan så satt Gene Simmons och vinkade.  

Jag hade fixat mej ett soundcheck VIP-pass och skulle möta upp vid VIP-entren senast 16.00, tillsammans med övriga som hade olika varianter av guld, silver, platina-pass osv. för att sedan bli dirigerad in i den nästan tomma arenan. Vi var kanske ca 50 stycken som deltog. Det första som hände var att jag hörde och såg Paul och Tommy som testade gitarrer vid mixerbordet.

Bla så körde de introt till ”Sweet Pain”. Strax efter så kom alla medlemmarna upp på scen och spelade fem låtar + lite extra snuttar bla från ”Nowhere to run”. Q and A ingick också och några i publiken fick ställa frågor till bandet. Detta var i särklass en mycket trevlig upplevelse och låtarna som framfördes var verkligen obskyra guldkorn, särskilt roligt var Let me Know från första skivan. 

Setlista: Plaster Caster,  Hotter than Hell,  Let me Know,  Goin Blind och Got to Choose. 

Göteborg Scandinavium 

Publik ca 14 000 

Betyg 4 

Samma inrepade låtar, show och underhållning som i Stockholm (och i princip resten av turnen), men på nåt vis så upplevde jag denna konsert som något bättre/roligare än i Stockholm.

Trots deras strikta manus så kändes närvaron, glädjen och spontaniteten mer påtaglig i Göteborg. KISS har av någon outgrundlig anledning historiskt sett, nästan alltid varit bättre i Göteborg.  

The end?! 

Var det verkligen sista gången vi såg bandet på svensk mark? Länge har det varit tydligt att denna Europasväng skulle vara den sista men nya och ihärdiga rykten som verkar ha blandad bärighet har dykt upp på sista tiden. Så vad talar för en förlängd svandans?  

Gene har uppgett i senare intervjuer att de planerar en ”Lost cities” leg av turnen som skulle inkludera ca 100 gig till. 

När Paul läste från sin fusklapp i Stockholm att de var i Stockholm första gången 1976 och att denna gång var femtonde i ordningen, så nämnde han inget om att det skulle vara sista.

Någon som köpte en gitarr av Paul i Göteborg påstod att han inte ville skriva något i stil med ”last concert i Sweden” på gitarren. 

När jag själv frågade Paul i Göteborg om han skulle kunna tänka sig att turnera med Soulstation i Europa efter att KISS lagt ner så blev svaret något svävande. Han kan tänka sig att turnera med Soulstation men att det ligger långt fram i tiden och att de just nu har så roligt med pågående turne som de inte ser slutet på än. 

Johan Jansson/hårdrock.com