Queensryche + Firewind + Dark Sky Choir


Trädgår´n, Göteborg.191124

En perfekt blandning av proggmetal med highpitchsång och hundra meter gitarr var denna mörka novembersöndags röda tråd på Trädgårn i Göteborg. En lugn och dedikerad publik mötte banden denna afton och Todd La Torre, sångare i Queensryche kommenterade publiken som ytterst väluppfostrad och städad ungefär som i Japan. Själv så uppskattade jag att kunna stå längst fram utan att bli påhoppad av en massa fyllon som tyvärr ibland gör att den behagliga upplevelsen grumlas till lite. Konserter lagda på söndagar är alltså ”da shit”.

 

Dark Sky Choir

Betyg 4

QRfw19 027666

Först ut var det Amerikanska bandet Dark Sky Choir. Hett, snabbt, välspelat på alla fronter och med en trummis av den högre skolan. Ett band värt att kolla närmare på för den som gillar hård gitarrbaserad metall.

 

Firewind

Betyg 5

QRfw19 116666

Grekiska Firewind med gitarristen Gus G i spetsen som bla har gästspelat åt Ozzy Osbourne, var faktiskt främsta anledningen till att undertecknad var här denna kväll. Inte ofta jag går på konsert för att först och främst se förbandet men ibland så händer det.

QRfw19 173666

Gus är IMO en av de mest intressanta tekniska gitarristerna som är ute i svängen just nu och det är en ren fröjd att både se och höra det som han levererar på scenen. Låtarna då? Jo de nio låtar inklusive en racerinstrumental sådan, var en perfekt blandning av gammalt och nytt och Firewind förtjänar definitivt en högre framgång.

QRfw19 189666

Bästa låt: den instrumentala ”Fire and the Fury”.

Setlistan: Ode to Leonidas, We Defy, Head up High, Few against Many, World on Fire, The Fire and The Fury, Mercenary Man, I Am the Anger, Falling to Pieces.

 

Queensryche

Betyg 5

QRfw19 227666

“Nya” Queensryche, om man får säga så efter att originalsångaren Geoff Tate lämnade bandet 2012 är ett band med minst lika stor potential som innan, dock så är jag av den åsikten att det bästa de gjort är det som släpptes på 80-talet. Jag började lyssna på dem redan när första maxin kom ut och är således gravt färgad av deras tidiga material.

QRfw19 244666

Bandet är tighta och välspelade, scenen är ren och snygg utan monitorer och övrigt bröte, backdroppen som under hela giget består av filmer som ger en ytterligare dimension åt musiken, gör att totalupplevelsen av deras spelning blev en perfekt upplevelse. Naturligtvis avhängigt en suveränt bra setlista med en återblick från början till modern tid.

QRfw19 251666

Bästa låt: Queen of the Reich

Setlistan: Blood of the Levant, I am I, NM 156, Man the Machine, Walk in the Shadow, Condition Human, Operation: Mindcrime, Queen of the Reich, Silent Lucidity, Jet City Woman, The Mission, Screaming in Digital, Take Hold of the Flame, Light-years, Empire, Eyes of a Stranger.

 

Johan Jansson/hårdrock.com