En bra dag på jobbet för metalcoreveteraner

Killswitch Engage
Nöjesfabriken, Karlstad 191101

 

BETYG 3

 

När 20-årsjubilerande metalcoreveteranerna Killswitch Engage står på scenen är det enligt ett väl inarbetat upplägg. Sångaren Jesse Leach ser 99 procent av tiden ut som en retad tjur och levererar sång av högsta klass. Gitarristerna Joel Stroetzel och Adam Dutkiewicz drar fram det ena häftiga riffet efter det andra och busar gärna till det med roliga miner eller tokigheter i mikrofonen. Basisten Mike D’Antonio och trummisen Justin Foley är en stabil grund som gör det de ska och som de andra alltid kan lita på. Att sista låten är “den där kända coverlåten” är också en självklarhet.

SONY DSC

Av låtlistans 17 låtar plockades en handfull från senaste studioskivan Atonement varav Ravenous gjorde livedebut.

En stor del av konserten utgjordes alltså av nytt material, vilket givetvis påverkade stämningen åt fel håll. För oavsett artiststorlek är det kalla fakta att en stor del av publiken inte reagerar i närheten av på samma sätt som när det något välbekant spelas. Men det var ändå uppfriskande och visade på stor tro till det nya materialet.

SONY DSC

Av klassikerna gick My Last Serenade, My Curse, The End of Heartache och In Due Time hem allra bäst.

Den stora gåtan var att fantomballaden Always kördes i diket; den här kvällen lyfte den inte alls. Kan det vara så enkelt att den inte passar in med det övriga materialet? Men den enda balladen i låtlistan borde ju ge välbehövlig variation…

Som sista låt bjöds vi förstås på den “moderna” tolkningen av Dio-klassikern Holy Diver. Ett grepp som överlevt sig själv; spela en egen låt istället.

SONY DSC

Måhända förstod inte värmlänningarna att det vankades finbesök. Det är i alla fall svårt att tolka den klena publiksiffran (800) på något annat sätt.

Det är ändå inte något snack om att Killswitch Engage tillhör ledarna i genren och att de hade bra dag på jobbet, men utan det där lilla extra.

SONY DSC

Tummen upp: Nöjesfabriken fick en fin fjäder i hatten när de rodde i land den här höjdarbokningen.

Tummen ner: A New Beginning spelades inte och saknaden efter kanonlåten var stor.

 

Magnus Bergström/hårdrock.com

SONY DSC

 

Fler bilder…

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC