Nightwish Decades tour 2018

2018-11-02 Partille Arena, Göteborg
Publik ca 5500

Första konserten på den europeiska delen av ”Decades tour” hamnade på den mellanstora ”Partillearena”, i  utkanten av norra Göteborg. En bra placerad hall, lätt att ta sig dit och går snabbt att ta sig ut till europavägen efteråt. Däremot så är insläppet en riktig flaskhals med långa köer pga för lite entréer.

Support: Beast in Black

Betyg 4

Förbandet Beast in Black överraskade stort med sin melodiösa powermetall med mycket stark sång och en överjävlig gitarrist när det gällde att leverera snabba och smakfulla arpeggiosweep.

förband0

När jag hörde Beast in Black första gången så trodde jag verkligen att sången delades av en man och en kvinna, men det visade sig att det är den Grekiska sångaren Yannis Papadopoulos som besitter förmågan att inte bara ha ett brett register utan också ha en röst som stundtals är mycket feminin, på gott alltså.

förband

Ett album har de bakom sig, ”Berserker” från 2017. Rekommenderas att kollas upp.

 

Nightwish – Decades Tour

Betyg 5

Det som bjöds på denna gång var ett tvärsnitt av den (drygt) två decennier långa karriären. En blandning av givna låtar men också en hel del åt det mer obskyra hållet. Passande både nya lyssnare och även de mest trogna fansen.

collage2-666

”Dark Chest of Wonders” är en perfekt öppningslåt och lägger kvalitén på en skyhög förpliktande nivå för bandet. Detta bibehålls genom hela konserten utan i mitt tycke några som helst försvagade partier. Intrycken förstärktes dessutom ytterligare av en fantastisk scendekor med rök, eld, konfetti och välgenomtänkta filmer på backdropen, som visualiserade innehållet i texterna på ett tilltalande vis.

collage666

En högst personlig reflektion är att trots att jag lyssnat på Nightwish sedan Tarjas episod och den underbara (opera)röst som hon besitter så är Floor Jansens sångbidrag i kombination med dagens övriga sättning av bandet den bästa versionen av Nightwish och ger en bra kombination av finsk powermetall och rockopera.

collage4-666

Setlistan:

1 Dark Chest of Wonders, 2 Wish I had an Angel, 3 10th Man Down, 4 Come Cover Me, 5 Gethsemane, 6 Elan, 7 Sacrament of Wilderness, 8 Dead Boy´s Poem, 9 Elvenjig, 10 Elvenpath, 11 I Want My Tears Back, 12 Amaranth,

collage3-666

13 The Carpenter, 14 The Kinslayer, 15 Devil and The Deep Dark Ocean, 16 Nemo, 17 Slaying The Dreamer, 18 The Greatest Show on Earth, 19 Ghost Love Score.

Johan Jansson/hårdrock.com