SWEDEN ROCK RAPPORT: She’s got the eyes of a panther!

Det är två år sen Steel Panther stod på scenen. På den tiden hade de bara en platta, “Feel The Steel” och spelade på Sweden Stage. Idag, eller igår blir det kanske om ni läser detta på fredagen, står de på Rockstage, med ytterliggare en platta och mycket mer erfarenhet i bagaget. De har också den största publik jag vart med om på en Steel Panther spelning.

Alltså, redan innan vi ens hunnit få minsta insinuation om att bandet skulle på scen var trycket igång, och när väl Anders Tegnér kom ut på scenen för att presentera de var jublet… öronbedövande. Bokstavligen. Efter att han presenterat de, drog introt “Into the Future” igång och först ut på scen var Stix, trummisen. Han följs senare av Satchel, Michael och Lexxi innan de till en väntande publik drar igång med “SuperSonicSexMachine”.

Det är ett väldigt taggat och energiskt band som vi träffar på. De bara bokstavligen strålar av glädje, och tror jag det när solen skiner och du har säkert halva Sweden Rock framför dig som alla kan dina låtar. Öppningen följsupp av “Tomorrow Night” innan storfavoriten “Fat Girl” spelas.

“Asian Hooker”, också det en storfavorit slungas ut energiskt innan dagens första stand-up börjar. De snackar lite om att det är skönt att vara tillbaka, och Lexxi passar på att fråga vilka som gillar att gå på zoo. Satchel ger honom en nedslående blick och frågar om han är allvarlig. Michael avbryter de med att säga att alla som vill kan vara en tiger, och därmed inleds “Just Like Tiger Woods”.

“Gold Digging Whore” avlöses innan ett par publikfavoriter avlöser varandra. Först och främst, “Turn Out The Lights”. Högt älskad av publiken, men återigen, det blir inte mäktigare än i nästa låt, det vill säga, “Community Property”.

Nu stod jag såpass långt fram att jag inte kunde få London-känslan, dock, trots det, så kunde jag höra att var det någon låt publiken kunde, och kan tänka mig att det var som i London, och var det någon gång vi alla som stod där smälte samman (mer än vi redan gjorde på grund av trycket) så var det just i “Community Property”. Mäktigt, vackert och underbart. Det där är en sådan sak ALLA ska uppleva en gång i livet.

Efter denna rentav magiska stund kastas vi ut i det vilda igen, Michael pekar på en brud framför mig och deklarerar att “She’s got the eyes of a panther”. Efter “Eyes of a Panther” så dras tempot, det vill säga taktmässigt, ner igen. “Girl From Oklahoma” står för dörren och nog är den lugnare alltid men textmässigt tillhör den nog de grövre.

Det som är intressant här är att Michael lyckas glömma texten och sjunger helt snett. Det vackra i det, är dock att han erkänner det direkt. Han står på Lexxis sida, det vill säga till vänster ifrån publikens håll, skrattar och erkänner direkt att han inte kommer ihåg texten. När de gör så har jag svårt att såga de för de. Så sött.

Jag vågar inte helt skriva ut vart varje komedinummer utspelar sig, men det är både snack om att ta med sina flickvänner på festival, att lära ungarna i tid, tjafs om vems sida som är bäst och Satchel pratar svenska. “Sug min kuk”. Charmigt, Satchel. Det är därför vi älskar dig. Jag tror inte det finns en enda person som står framför Steel Panthers scen som INTE är roade av det. Allt detta medan Lexxi är fullt upptagen med sin spegel. Underbart.

Michael frågar om det är några brudar som vill upp på scen. Och egentligen, behöver de fråga? Ett tiotal tjejer handplockas från publiken och tillsammans med bandet gör de ett riktigt festligt utspel av “Party All Day”.
Återigen får man den där fantastiska känslan när vi alla är i samspel.

Och enligt regelboken ska ju nu en av tjejerna också flasha bysten. Två tjejer går med på att göra det, och allas dag är gjorda! De passar också på att påminna oss brudar om att saker och ting inte suger sig själva. Exakt. “It Won’t Suck Itself”. Det blir ett härligt drag på hela publiken i denna lite snabbare låt.

De predikar väldigt mycket, om att exempelvis “Community Property” är ren sanning och så vidare. Nästa predikan blir nämligen “Eatin’ Ain’t Cheatin'”, och det verkar som att publiken här på Sweden Rock håller med.

Populära “17  Girls” dras igenom innan den sista, och kanske verkligen mest populära låten, “Death To All But Metal” avslutar en helt kanonspelning på Sweden Rock.

Jag tycker att sen senaste Sweden Rock spelningen har bandet vuxit och blivit bättre. Dels så har de mer material, men också så är deras käckheter mer genomtänkta och mycket snabbkäftigare. Jag antar att vissa saker blir bättre med tiden, eller? Jag tackar i alla fall Steel Panther för den här gången, och ser fram emot att se de snart igen. ALLA borde uppleva Steel Panther en gång i livet. ALLA. Och är ni inte roade, tja, vad ska man säga. Synd för er.

TEXT: Sara Köhler
BILD: Sara Köhler

Setlist:
(Into The Future)
SuperSonicSexMachine
Tomorrow Night
Fat Girl
Asian Hooker
Just Like Tiger Woods
Gold Digging Whore
Turn Out The Lights
Community Property
Eyes Of A Panther
Girl From Oklahoma
Party All Day (Fuck All Night)
It Won’t Suck Itself
Eatin’ Ain’t Cheatin’
17 Girls
Death To All But Metal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.