En touch från fulländning!

Rush “Time Machine”
Globen 110506

Enastående, men vem är förvånad ? Inte jag i alla fall. Rush bjöd, nja säg framförde sina gåvor inför en sammansvetsad åskådarskara. Vem i hela fridens namn kan motstå att komma till Globen när Rush äntrar scenen efter nästan 40 år i rampljuset? Är någon besviken? Knappast!

Upptakten av första akten är oväntad. Den inledande animerade videon med bandmedlemmarna i allehanda groteska utformningar ger njutningen en känsla av överraskning. Inte desto mindre är detta inkörsporten till “The Spirit of Radio” som med eftertryck ger den kick down som egentligen ingen med manuskriptet i hand behöver.

Första akten ger lystmätet en groende känsla av begär. “Stick It Out” blickar tillbaks till Counterparts från 1993 och det känns helt rätt. Vidare “Freewill” och “Subdivisions” vilket bland diverse andra klenoder på pärlhalsbandet fångas upp i öppna händer.

Två nya låtar – som när bandet kommer in i studion (efter allt turnerande) blir inspelade på nästa skiva (“BU2B” och “Caravan”) – framfördes i sitt hela omfång. Mycket tungt och strukturerat och givetvis med lystmätet i behåll.

Andra akten har tillägnats och inleddes således abrupt med ett av historiens bästa album – Moving Pictures (1981) – framfört i dess helhet utan krusiduller. Det finns väl ingen med självbevarelsedrift som har glömt “Tom Sawyer”?  Ännu mindre “Red Barchetta”! Förtätad stämning och en magnifik återgivning av toner som är och förblir odödliga.

Jag har envisas med att ingalunda ge vika, men nu är jag därtill nödgad. Jag ger tio poäng till inte ett utan två instrumentala stycken. Jag faller till föga för både “Leave That Thing Alone” och självfallet “La Villa Strangiato“ som framfördes på ett bländande utomjordiskt sätt. Mina komplimanger till bandets presentation. Jag bugar ända ner till golvet.

Avslutningen med “Far Cry” innan sista inropet och “Working Man” som sista låt, ger ingen andhämtning utan snarare en tankeställare att bära med sig till kommande generationer.

Text och foto: Thomas Claesson/hårdrock.com

…och här är låtlistan:

1:a set:
The Spirit of Radio
Time Stand Still
Presto
Stick It Out
Workin’ Them Angels
Leave That Thing Alone
Faithless
BU2B
Freewill
Marathon
Subdivisions

2:a set:
Tom Sawyer
Red Barchetta
YYZ
Limelight
The Camera Eye
Witch Hunt
Vital Signs
Caravan
Drum Solo
Closer to the Heart
2112 Part I: Overture
2112 Part II: The Temples Of Syrinx
Far Cry

Encore:
La Villa Strangiato
Working Man

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.