26/ 9 – Korpiklaani på Kulturhuset, Örebro 2015.

Korpiklaani. Ett av de ledande folkmetalbanden i världen, och trots detta är det hela tio år sen de sist hade en egen headliner show i Sverige, då på Tantogården i Stockholm. Men, nu är de äntligen tillbaka med deras nionde album ”Noita” i bagaget. Turnén har tre stopp i Sverige – Stockholm, Göteborg och för omväxlings skull – Örebro, och det var också där vi befann oss.

Vi hade dagen innan varit i Stockholm, så det var ett par ganska omtöcknade tjejer som begav sig, med sin extremt tunga packning, mot Kulturhuset för ytterligare en kväll med Korpiklaani. Något som höll på att sluta… illa? Kan man säga så?

Ni förstår, det finns tydligen flertalet ingångar. En stor, som ligger mitt på gatan, och en som ligger i en bakgata, på ett ungefär. Vi, och många andra fans satt såklart och väntade utanför den stora entrén, i och med att turnébussen stod på bakgatan så antog vi alla att det var backstage-ingången, tills någon som är mer hemma här i Örebro viskade ut att ingången var på just bakgatan. Typ, ALLA som satt utanför den stora entrén och intilliggande krog reste sig och gick dit.

Tur att han sa det när han gjorde, annars hade vi alla missat alltihop. Så Kulturhuset – I love you, men en liten lapp kan ni kosta på er nästa gång som hänvisar vart vi ska gå.

Hur som haver, vi kommer oss ner till B-Salen i Kulturhuset, något som påminner lite av en blandning mellan Knastret här hemma i Karlstad och Kafé 44 i Stockholm. Liten lokal, med härlig utsmyckning.

På informationen som gavs på Facebook angående konsertens starttider sa att Grimner, ett svenskt folkmetalband som var förband Sverige turnén till ära, skulle gå på scen cirka 20.00. Döm då vår förvåning när de står på scen och spelar redan 19.40, cirka.

Jag är inte jätteinsatt i Grimner sen innan denna turnén, mer än att jag vet att de utövar folk/vikingmetal. Som många av er vet vid det här laget, är jag en person som uppskattar image, så tro mig när jag säger att jag verkligen uppskattade Grimners koncept. Man slungades tillbaka till Medeltiden, både visuellt och musikalist. Hade det inte vart utnyttjandet av diverse moderna instrument hade man nästan kunnat ifrågasätta vilket årtusende man var i. De levererade en bra och energisk show, och var dessutom väldigt uppskattade av publiken.

grimnersthlm1

Efter ett set på trettio minuter, cirka, så överlämnades scenen till Korpiklaani’s roadies som väldigt snabbt soundcheckade och kollade att allt var okej, såpass tidigt att de gick på scen hela 45 minuter för tidigt enligt det tidsschema som stod på Facebook. Personligen är det inget problem, det är ingen idé att vänta om allt ändå är klart, men tänker på de stackarna som kanske inte kom förrän senare i god tro att de började då.

Uppskattningsvis var det 50-100 personer i den lilla lokalen, som välkomnar killarna väldigt varmt när de öppnar med ”Viinamäen Mies”. Det är ett väldigt glatt och energiskt band som kommer på scenen som med ett stort leende forsätter med ”Journey man”.

Något jag alltid gillat med Korpiklaani är sättet Jonne Järvelä presenterar låtarna. Bandet, och han, blir helt tysta och han väldigt snabbt slänger ut sig låtnamnet. De står där, och helt från ingenstans kommer det ett ”SATHI”, nästan som att han är påväg att göra något rackartyg. Särskilt mycket när en person i publiken har stått och ropat ”Juodaan Viina” hela kvällen, och Jonne svarar med ett ”VODKA”.

klaanisthlm1

Setlistan är väldigt ”Noita” dominerad, med runt åtta låtar totalt. Resterande var spridda över ”Karkelo”, ”Manala” och ”Spirit of the Forest” bland annat. En varierad och trevlig setlist med flera inslag av instrumentala verk såsom ”Vaariinpolkka” och ”Pellonpekko”.

Det har varit en extremt trevlig konsert. Stämningen på folkmetalband brukar i regel bli väldigt trevlig, men jag vet inte om det finns något som kommer slå ringdansen som bröt ut i ”Pellonpekko”. Gemenskapen är något av det finaste som finns.

Efter cirkus en och en halvtimme tackar de för sig med, tydligen publikens stora favorit, ”Juodaan Viina”. Jag kan ärligt säga att jag inte riktigt visste vad jag skulle ta mig till med den individ som inför varje låt ropade efter den. Okej, vi fattar, du älskar ”Juodaan Viina”, men Korpiklaani har lite fler låtar än så, vännen.

klaanisthlm2

Till sist vill jag bara tacka Korpiklaani och Grimner för ett fantastiskt gig, vi har haft jätteroligt och som jag sagt till många när vi varit ute på äventyr: Det finns ett par band som ALLTID kommer att få dig att le, och ett av de banden är Korpiklaani. Och det forsätter de att bevisa om och om och om igen.

Av: Sara Köhler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.