Intervju med svenske hårdrockstrummisen Patrick Johansson

Det har slumpat sig så att jag träffat Patrik vid flera tillfällen i samband med mina resor till USA och Miami. Nu senast på KissKruise 4 så spelade Patrick med bandet Snakebite och jag passade på att intervjua honom för hårdrock.com. Detta mynnade ut i ett antal mycket trevliga samtal om allt mellan himmel och jord och som visade att Patrick inte bara är en sjuhelvetes trummis utan också en person som bakom sitt hårda yttre även begåvats med ett stort förnuft och kognitivt djup, påläst och allmänbildad med en god och hög moral men har också en mjuk sida som står i diametral motsats till det första okulära intrycket jag får av en riktigt hård kille. En person som pga sitt intresse för juridik, lag och ordning lika gärna kunde jobba som polis om han inte börjat spela trummor. Mycket av det som avhandlades under samtalet har absolut ingenting med trummor att göra och jag kommer därför med hänsyn till Patrick och det vi diskuterat i förtroende att behålla det för mej själv. Däremot kommer jag sammanfatta en del av hans musikkarriär blandat med lite bakgrundsfakta.

Patrik är född 1976 och uppvuxen i Falun. Han började spela trummor redan som 6-åring efter att han sett ett tv-program där KISS medverkat (I love it Loud, 82). Han har under årens lopp spelat med att antal svenska band, däribland ”Dinner at 8”, ”Shades”och ”Without Grief”. Skivdebuten gjordes med ”Without Grief” och cd´n ”Deflower”1997. Med bandet Stormwind medverkade Patrick på tre fullängdare mellan 1999 -2001.

2001 så blev Patrick uppringd av Yngwie Malmsteen efter att denne lyssnat på ”Stormwind” och erbjöd honom att få spela med i Rising Force på skivan ”Attack”. Patrick är fortfarande trummis åt Yngwie och därmed också den musiker som Yngwie anlitat längst under sin karriär.

Vid frågor om hur det är att arbeta med Yngwie så säger Patrick att han inte har nån påverkan på musiken utan gör sitt jobb enligt uppdrag från Yngwie men att han upplever det som ett bra och positivt sätt att jobba på. Att få spela in och turnera med sångare som Tim ”Ripper” Owens (Judas Priest) och Doogie White (Rainbow) tycker Patrick fungerat mycket bra. Många spelningar och turneer har det blivit genom åren och då även med G3 (2003) dvs Yngwie, Satriani och Vai.

2006 så lämnade trummisen Stat Howland WASP och på mycket kortvarsel, två dagar innan USA-turnen med WASP skulle börja, så blev Patrick uppringd av Mike Duda (WASPs bassist) och fick erbjudande om att hoppa in under den turnen som också innebar nåt festivalgig i Spanien. 2007 så spelade han även några gig med George Lynch (Dokken).

Mängder av fler band har Patrick varit med i men ett som fångade min uppmärksamhet lite extra är Floridabaserade Kinlin just för att de spelar en ganska klassisk heavy metal, så som det lät på andra halvan av 80-talet dvs hårda kött och potatis-låtstrukturer med lite neoklassiska inslag i form av stick eller solopreluder etc. Musik som faller mej i smaken helt enkelt. Jag kan rekommendera att lyssna på Kinlins fullängds-cd Last Stand från 2013, som innehåller allt från snabba metallåtar till powerballader.

KK4 (2) 2088 - Kopia (Custom)

Ett stort CV har denne svensk med mängder av inspelningar, skivor, turneer osv men han berättar vidare att han även har trumklinics och ger trumlektioner och workshops.

Diskografi (ej komplett):

Without Grief – Deflower 1997

Without Grief – Absorbing the ashes 1999

Stormwind – Heaven can wait 1999

Stormwind – Reflections 2001

Stormwind – Resurrection 2001

Yngwie Malmsteen – Attack!! 2002

G3 – Live 2004

Yngwie Malmsteen – Unleash the Fury 2005

Prey – The Hunter 2005

Yngwie Malmsteen – Perpetual flame 2008

Sandolinas – Fly to the sun 2008

Yngwie Malsteen – High impact 2009

Yngwie Malmsteen – Relentless 2010

Yngwie Malmsteen – Live in Orlando 2014

Yngwie Malmsteen – Live in Tampa 2014

KK4 (2) 2350 - Kopia (Custom)

Johan Jansson/hårdrock.com