KISS – End of the Road Tour 2019, European leg

När KISS officiellt i slutet av 2018 gick ut med nyheten att det var dags för dem att knyta ihop den 5-decennier långa KISSstoryn med en avskedsturné, så kom det knappast som nån större shock. Inofficiellt så fanns det redan läckta uppgifter om det pga att Paul Stanley tidigare i början av 2018 patentskyddat namnet “End of the Road”.

Starten på turnen, Leg 1, började i Vancouver Canada 31/1 -19 och pågick genom CanAm med fler än 40 spelningar som avslutades i Mexico i början av maj.
Leg 2, dvs Europa började i Leipzig 27/5 och kommer att pågå tom 16/7 med avslutning i Glasgow.
Leg 3 blir mellan 6/8 – 20/9, återigen genom hela Nordamerika.
Samt leg 4 som då blir Oceanien (Australien och Nya Zeeland) 16/11 – 3/12.
Kisskruise 9, ligger insprängd mellan leg 3 och 4.
Det som inte är klart än är när turnen kommer att bege sig till Sydamerika och Japan, men det blir förmodligen i början på 2020.
Något officiellt slutdatum är inte spikat och så länge pengarna rullar in så pågår det nog ett tag till.
Troligt är väl att det blir ytterligare en Europasväng (hoppas hoppas) nästa år då flera KISS-starka länder fick/får en låg alt ingen dos just nu.
I Sverige spelar de tyvärr bara på SwedenRock denna gång. Jag föredrar att se dem inomhus och ej på Festivaler, så i stället valde vi att åka och se dem i Österrike Wien denna gång, vilket också var turnens andra spelning.

Wienna Stadthalle, May 29
Betyg 5

Till denna turne har det gjorts nya dräkter, snygg och påkostad scen, ljusrigg mm. Dock i något nedbantad version i Europa men tillräcklig för att leverera just det som tillhör en klassisk KISS-konsert. Dvs ljus, ljud, rök, bomber, raketer, hissar, kranar, konfetti, blod, eld osv. Även den gamla 70-tals legenden “Sam the Serpent” fanns med på scenen, i ny reviderat version, och sprutade rök.

Wienna19 243-666

Gubbarna hade en mycket bra dag denna gång och med passion och glädje genomfördes denna musikaliska resa från 1973 och framåt. Tyngdpunkten låg, som väl är, på 70-talet men även en hel del låtar från 80-talet dök upp, samt nån enstaka låt från 90-talet och från denna sidan millennieskiftet vädrades också. Att “Dr Love” var inlagt i setet, var för min del suveränt, att “Do You Love Me” byttes bort till förmån för “Crazy Nights”, mindre intressant trots att det är en låt som förmodligen passar bättre in hos större delen av dagens publik.
Bästa låt: “100.000 Years” men snubblande nära kom “Black Diamond” pga att de improviserade och skojade så mycket på introt så låten blev nära 9 minuter lång. Just sånt är extra roligt eftersom det blir så äkta och spontant.

Wienna19 133-666

Setlistan:
1 Detroit Rock City
2 Shout it Out Loud
3 Deuce
4 Say Yeah
5 I Love it Loud
6 Heavens on Fire
7 War Machine
8 Lick it Up
9 Calling Dr Love
10 100.000 Years
11 Cold Gin
12 God of Thunder
13 Psycho Circus
14 Let Me Go Rock´n´Roll
15 Love Gun
16 I Was Made for Loving You
17 Black Diamond
Extranummer:
18 Beth
19 Crazy Crazy Nights
20 Rock and Roll All Nite

Johan Jansson/hårdrock.com