‘De 3 snabbaste timmar jag varit med om’

Helloween – Pumpkin United Tour (European Leg)
Partille Arena Göteborg 2017-12-02

Publikrekord: 5102 pers. som slog det tidigare rekordet på ca 4500 när Miriam Bryant giggade på invigningsveckan av arenan 2016.
Längd ca tre timmar.
Antal låtar ca 25
Betyg: 5
Bästa låt: Inledningsspåret med den ca 13 minuter långa ”Halloween” satte ribban på sin högsta höjd och däromkring höll de sig konserten igenom.

777helloween

Helloween är för mej väldigt mycket…bla ett av powermetallens stilbildare. Delvis på 80-talet när Kai Hansen skötte sången men också när Kiske kom med i bandet och med ”Keeper of the seven keys 1+2” så skapades två av Powermetallens viktigaste LP´s.
1994, efter ett antal års velande med bla den knepiga ”Chameleon” medlemsbyten och ett sug på revanch så kom mästerverket ”Masters of the Rings” där (i mitt tycke) Andy Deris verkligen lyckades med sin personliga röst ta bandet förbi nostalgiträsket och skapa ny och fräsch metall som ett avstamp framåt men ändå med rötterna i sitt gamla urkraftssound. Naturligtvis är övriga medlemmar lika viktiga för det albumets kvaliteter. Ett antal album har gjort fram till dags dato och flera av dem är rena mästerverk, såsom tex ”The Dark Ride” med hiten ”If I could fly” mm. Och nu senast 2015 med albumet ”My God-given Right”.

444band

De 3 snabbaste timmar jag varit med om (bokstavligen).
Att låta stolthet, prestige och gammalt gnäll blekna bort och istället skapa ett band med nya och gamla medlemmar visade sig vara ett vinnande koncept och lockade fram en metallisk häxbrygd av oanade mått…
Dagens Helloween består alltså av senaste sättningen + två nygamla medlemmar: på gitarr och sång: Kai Hansen och på sång: Michael Kiske.

333band

De här sju medlemmarna tillsammans levererade en tre timmar lång konsert med mycket av det bästa plockat från fyra decennier. Samtidigt så underhölls publiken också med en väldigt trivsam och genomtänkt scenshow i form av filmer på backdroppen som delvis anspelade på innehållet i varje låt som då förstärkte helhetsintrycket, samt paus/mellansnacksunderhållning av de fiktiva pumpafigurerna Doc och Seth.

555bnd

Kollar man in setlistan så kan undertecknad bara konstatera att den inte lämnar mycket över att önska, och jag får verkligen känslan av att de trivs och har riktigt roligt när de spelar tillsammans.

666band

Tänk om fler band kunde göra på samma sätt, typ Deep Purple med Gillan, Coverdale och Blackmore….? Jaja drömma går ju.

Setlista:
Halloween
Dr Stein
I´m Alive
If I could fly
Are you Metal?
Rise and Fall
Waiting for the Thunder
Perfect Gentlemen
Starlight/ride the Sky/Judas
Heavy Metal (is the law)

222pump

Forever and One (Neverland)
I can
Livin´ ain´t no Crime
A Little Time
Why?
Sole Survivor
Power
How Many Tears
Eagle Fly Free
Keeper of the Seven Keys
Future World
I Want Out

Johan Jansson/hårdrock.com

888helloween