2014 års bästa musikupplevelser

Johan Jansson:

Här är min sammanfattning av 2014 års fem bästa konsertupplevelser. Alla de här banden har av olika anledningar fått högsta betyg av undertecknad, dvs 5 poäng.
Jämnt skägg mao så ordningen från 1-5 blev lite slumpmässig och kunde kanske kastats om något, skit samma så här blev min lista:

Accept3-10-239-1000bw

5. Jag börjar nerifrån med Accept på plats 5, på Nöjesfabriken i Karlstad så visade tyskarna vart metallskåpet ska stå. Med tunga, snabba gitarriff och manskörer så kom Accepts karaktäristiska sound till sin rätt så till den grad att taket nästan lyfte på den lilla arenan och med den “nya” sångaren så lät det tom bättre än på 80-talet.

400bw

4. Saxon , Metallsvenskan i Örebro. Här visade Biff och gänget att de likt ett gammalt årgångsvin bara blir bättre och bättre. Setlistan som bestod av en hel del äldre låtar gjorde detta till en mycket lyckad, delvis nostalgisk upplevelse som passade mej alldeles utmärkt.

P1040504-500bw

3. KISS, KissKruise 4 – Dressed to Kill, indoorgig 2. Jag lyckades av en slump och med en fantastisk tur, utan biljett (jag hade bara biljett till giget dagen innan) ta mej in på den hårt bevakade lilla teatern som endast rymmer 1200 pers. I egenskap av kvinnlig Amerikansk artist så blev jag eskorterad in på den redan till bredden överfyllda och överbokade arenan (hur detta gick till är ännu en icke avslöjad hemlighet). Setlistan denna gång var fantastisk med låtar som Makin’ love, Plaster Caster, She, Parasite, Watching You mm.

kk4dtk-500

2. KISS, KissKruise 4 – Dressed to Kill, indoorgig 1. Att få vara med om detta historiska gig när KISS för första gången någonsin uppträdde i kostymer var nåt helt enastående, att jag dessutom stod längst fram och kunde plocka plektrum från Genes bas och Pauls gitarr höjde väl upplevelsen till det yttersta och att få höra Creatures of the Night som öppningslåt kunde inte ha blivit bättre…

KK4 (2) 852bw

1. Cheap Trick – Miami, Norwegian Pearl. Över trettiofem års väntan var över… Äntligen fick jag se bandet jag så länge väntat på men som aldrig kommit till Sverige. Längst fram i mitten och med en perfekt överblick över scenen blev detta en av mina bästa konserter någonsin. Alla mina förväntningar gick i uppfyllelse, bra show, bra låtar, bra drag osv osv

Årets flopp däremot var när jag såg Tigertailz första gig någonsin på Amerikansk mark. Falsksång, slarvigt framförda gitarrsolon och dåliga låtar gjorde detta till ett riktigt magplask tyvärr.

477bw

Årets överraskning var Imber på Metallsvenskan. När jag utan förväntningar och lite slött började lyssna på dem (kl 12.00 på söndagen) så var det som en musikalisk-Amorpil skickades rakt in i mitt hjärta – så underbart bra tyckte jag att det var trots att de bara hade 20 minuter på sig att framföra fyra låtar.

Johan Jansson/hårdrock.com

 

Magnus Bergström:

1. Dream Theater – Stockholm 140222
Perfektion och känsla i ljuv förening och ”luftningen” av det innerliga örhänget Space-Dye Vest är det absolut finaste jag upplevt som konsertbesökare.
2. Dream Theater – Breaking The Fourth Wall
Ljud och bild är kristallklart och under en stor del av konserten är Dream Theater förstärkta med en symfoniorkester och en kör.
Ja givetvis är det så att Breaking The Fourth Wall är musikgodis de luxe.
3. Sweden Rock Festival 140604-140607
Annihilator, Black Sabbath, Dark Angel, W.A.S.P. och Within Temptation är bara en handfull av alla godingar som förgyllde mitt enda nedslag denna festivalsommar.
Allra bäst var att se min mors härliga glädje under sitt premiärbesök!
4. Accept – Blind Rage
Det blir inte närmare full pott än så här. Eller som jag skrev i min Nyaskivor.se-recension:
”När öronen har förmånen att njuta av musik med kvalitet som den här, är det nästan så att man som musikfantast tar till tårarna av glädje…”
5. In Flames – Siren Charms
Inget för de som är ute efter okomplicerad hinka-bärs-och-skråla-med-i-musik. De som vågar lyssna bortom den rådande ramen för metal har mycket att upptäcka…
Lurar på rekommenderas bestämt, för att alla små detaljer ska få chansen att leta sig in i hörselgångarna, och din nya ”kompis” växer för varje lyssning.
6. Metallica – Lima, Peru 140320
Hårdrocksgiganterna var i toppform denna kväll och levererade fantastiska liveversioner av kanonlåtar som till exempel The Four Horsemen och Whiplash. Det bästa inköp jag gjort från livemetallica.com!
7. Slipknot – .5: The Gray Chapter
Ett gemensamt erigerat långfinger åt tvivlarna, som innehåller überkanonlåten Custer – enligt mig deras bästa melodistycke hittills.
8. Within Temptation – Hydra
Produktionen formligen gnistrar världsklass rakt igenom och efter 18 år av symfonisk hårdrock är Within Temptation genreledande och levererar därefter.
Hydra griper tag i lyssnarens öron och bjuder på en angenäm resa med storslagna melodier i fokus.
9. Arch Enemy – War Eternal
Här snackar vi om essensen av melodiös death metal; snabbt och hårt i ljuv förening med förföriskt melodiösa tongångar.
War Eternal är den perfekta gemensamma nämnaren mellan gamla och nya Arch Enemy.
10. Sister Sin + Wolf – Örebro 141219
Vad vore ett år utan en eller flera Sister Sin-konserter? Givetvis ofullständigt. Pålitligare liveband får man leta efter.
Som ”bonus” blev jag dessutom något av ett Wolf-fan.

Magnus Bergström/hårdrock.com

Outsider: AC/DC – Rock Or Bust
Musiken är som gjord för att stampa takten till; från de första stapplande stegen till rollatoråren. En skiva som inte försvagas vid upprepad lyssning – snarare tvärtom.
Och tänka sig att en AC/DC-skiva nästan letade sig in på min årsbästalista… Bara en sådan sak!
Minus: Magnus Bergström
Ja, jag dissar alltså mig själv detta år. Orsaken? Att jag inte lyckades ta mig iväg på en endaste Slayer-konsert och jag tänker framför allt på thrashikonernas redan legendförklarade klubbnedslag i Malmö. Vad pysslade jag med egentligen… Skämskudden har aldrig varit större.