SWEDEN ROCK RAPPORT: Through the gates of hell to Nationaldagen

I år igen har Sabaton den stora äran att stå för Nationaldags firandet, på Sweden Stage.

Jag skojar inte när jag säger att det är helt SMOCKAT framför scenen till Sabaton, och inte bara framför scenen utan även ända upp i backarna framför scenen. Folk som sitter i solstolar, barn med sina föräldar och folk med videokamrer, Man får numera nämligen ha med sig alla typer av kameror, och det är något vi verkligen gillar! För att få en bra översikt över hela saken ställde vi oss långt bak för att beskåda.

Det är verkligen något speciellt att beskåda Sabaton, inte bara de utan deras publik, Och redan innan konferanciern ens kommer ut så har fansen visat sin hängivenhet till Sabaton. I någorlunda korrekt tid kom konferancierna Ronny Svensson och Anders Tegnér in och presenterade Sabaton som gick på scenen till stort jubel.

Tillsammans med Sabaton sjunger Sveriges bästa rockpublik Nationalsången, det är så mäktigt att jag nästan vill gråta, det är helt seriöst såhär man ska fira nationaldagen. Hur firar ens andra nationaldagen? Här missar de något.

Efter detta så bjuder Sabaton på en minikonsert som de öppnar  med den härliga “Ghost Division” Publikresponsen är som väntat. Fantastisk. Efter detta presenterar Jocke titelspåret ifrån nya plattan som just idag, på nationaldagen, har Sverige premiär. Nämligen “Carolus Rex”.

Eftersom jag personligen älskar “Carolus Rex” så förväntade jag mig att det skulle bli episkt. Det blev det också, men en sak blev jag lite besviken på. De sjöng den på engelska. Hade hoppats de skulle sjunga den på Svenska, men fan, vi överlever!

“Into The Fire” ifrån “Primo Victoria” betas av innan det är dags för den stora, den mäktiga, “Primo Victoria”. Ni förstår inte hur mäktigt det är att se detta bakifrån. Hur mäktigt degt är att se hela publiken hoppa och sjunga. Det måste vara mäktigt att vara Sabaton. Att få se det här framför sig varje dag.

Efter “Primo Victoria” kan man tro att det skulle vara slut, eftersom det brukar vara deras avslutningslåt. Men nej. Så är det inte. Jocke förklarar nämligen att han har lyckats glömma två låtar. Den första är “Gott Mit Uns” ifrån” Carolus Rex” och avslutar sedan fint med “Metal Crüe” var Jocke försökte crowdsurfa lite, utan större resultat.

Dett var storslaget. Detta var vackert. Det är precis såhär det ska vara att fira nationaldagen. Tack Sabaton!

Och därmed, var Sweden Rock 2012 invigd för Hårdrock.com

TEXT: Sara Köhler
BILD: Michelle Rudolfsson