Tillbaka till rötterna med blicken mot framtiden

BLACK TRIP + WITCH BLADE
Heaven & Hell Bar, Karlstad
150911

Fredagskvällen på Heaven and Hell bjöd på som vanligt på skön och avslappnad stämning och två relativt nya band med rötterna sisådär 35 år bakåt i tiden. Black Trip och Witch Blade har båda koll på sina referenser och kan sin heavy metal-historia. Lite tunt med publik enligt mig med tanke på den höga musikaliska kvaliteten, men Metal Clüb och Heaven and Hell ska ha en eloge för att ha bokat Black Trip och också upplåtit scenen åt lokala Witch Blade.

Witch Blade

betyg 3

Witch Blade släppte tidigare i år sin debut-LP Oskuldernas eld, och har också hunnit med att släppa en singel och en demo. Kvällens spelning är dock deras livedebut. Trots sin ungdom består bandet av musiker med rutin från andra band, så det är inget tafatt gäng som står på scenen även om en viss nervositet märks här och där.

DSC_2178 (Custom)

Samtliga låtar från LP:n avverkas tillsammans med den gamla demolåten Älskad av häxan. Rötterna finns i tidig NWOBHM och originaliteten inskränker sig till att texterna är på svenska. Nu tror jag inte att originalitet är någon som Witch Blade eftersträvar, utan bandet är en hyllning till den musik de älskar, och de har gjort sin hemläxa väl. Det låter autentiskt och är kompetent framfört, och valet att sjunga på svenska lyfter bandet över massan. Musiken är inte särskilt intrikat men kanske just därför väldigt lätt att ta till sig, och gitarrslingorna framförs flyhänt. Jockes sång är rätt så rå och har absolut ingen Idolpotential, men passar musiken utmärkt.

DSC_2257 (Custom)

Witch Blade har helt klart potential att karva sin egen nisch i dagens retrometalvärld och förhoppningsvis blir gigen fler framöver så att fler får chansen att se dem. Under tiden bör alla införskaffa ett exemplar av Oskuldernas Eld.

 

Black Trip

betyg4inv

Jag såg Black Trip på Metallsvenskan förra året och var inte helt imponerad.  Framförandet var lite trevande och bandet verkade inte ha särskilt kul på scenen. Det Black Trip som står på Heaven and Hells scen denna fredagkväll är något helt annat. Det är ett självsäkert och avslappnat band som verka njuta av varje minut på scenen.

DSC_2510 (Custom)

Låtarna från ny plattan Shadowline, en platta som i mitt tycke är några rejäla kliv framåt jämfört med debuten, funkar alldeles utmärkt live. Den större bredden på låtmaterialet på nya skivan avspeglar sig naturligvis även på scenen.

DSC_2607 (Custom)

Inledande Die with me och Thin Lizzy-doftande Danger från Shadowline lägger ribban högt, men bandet håller nivån ända till avslutande extranumret Radar, och 7 av kvällens 12 låtar hämtas från Shadowline, medräknat den lilla interluden Rooms. I mitt tycke ett klokt val med tanke på bandets utveckling.

DSC_2561 (Custom)

Black Trip har i mina ögon gått från att vara ett band med rutinerade och kompetenta musiker som inte riktigt stack ut från mängden till ett band som har hittat sin egen identitet och som förtjänar en betydligt större publik än fredagskvällen bjöd på.

Text & foto: Jonas Andersson & Magnus Bergström/hårdrock.com

black trip

Fler bilder från kvällen…

DSC_2703 (Custom) DSC_2147 (Custom)    DSC_2663 (Custom) DSC_2198 (Custom)DSC_2228 (Custom) DSC_2686 (Custom)DSC_2396 (Custom)  DSC_2589 (Custom)  DSC_2299 (Custom)