Tajt och stabilt

Battle Beast
Club 700, Örebro 2013-10-10

Att byta sångare är alltid vanskligt, eftersom sångaren är en så stor del av ett bands identitet, både vad gäller rösten och som frontman. Personligen var jag mycket förtjust i Nitte, och inte alls övertygad om att Noora var en bra ersättare. Efter kvällens konsert krälar jag dock i stoftet och erkänner att jag hade fel. Noora är definitivt en värdig ersättare, med rejäl styrka i rösten. Dessutom låter hon lite råare live, utan att tumma på tonsäkerheten, och det gillar jag.

Kanske är det på grund av vokalistbytet som bandet vill blicka framåt och satsar på det nya. Sex av åtta låtar kommer från nya plattan, och jag kan inte klaga på det. Låtarna är bra även om refränger ibland är lite enformiga, men vi snackar faktiskt heavy metal, så det ska ju vara rakt på sak utan onödigt krångel.

I inledande Let it Roar tar det tyvärr ett tag innan ljudkillen fått ordning på reglagen och kommit på att mikrofonerna ska dras upp. Ljudet på framför allt sången är bitvis lite svajigt och nyanser och körer har ibland lite svårt att nå fram. Framförandet är dock tajt och stabilt och bandet verkar ha roligt, den fåtaliga publiken till trots.

Låtmässigt dominerar som sagt nya plattan. Videolåten Black Ninja växer och blir betydligt fetare live, men det är ösiga Kingdom som blir kvällens höjdpunkt. En låt med tydliga Manowarreferenser, men så mycket bättre än något Manowar har gjort på mycket, mycket länge. Ett gott betyg till de nya låtarna är att Enter the Metal World, som jag stått och väntat på faktiskt känns lite anonym i sammanhanget.

Helt klart fick den fåtaliga publiken valuta för pengarna, och jag hoppas verkligen jag snart får chansen att se Battle Beast igen. Gärna under bättre förutsättningar än som förband i Örebro en torsdagkväll. Helvetin hyvä keikka! Toitovasti tulette takasin kohta.

Text och foto: Jonas Andersson/hårdrock.com