Hårdrock.com intervjuar IMBER:

“Dylan är mer kvinna än vi andra någonsin kommer att bli!”

Efter de imponerande Imber-gigen på Sweden Rock Festival och Metaltown kände vi på Hårdrock.com att nu måste vi bara få till en intervju med detta mycket lovande band.
De 20 frågorna besvarades rakt och ärligt och ta mig tusan om vi inte till och med fick en helt exklusiv nyhet. Så vad väntar du på? Läs!

Hur kom det sig att just ni startade ett band tillsammans?
Det har varit en lång process att starta det här bandet. Lea började leta medlemmar för många år sedan och sedan dess har vi bytt medlemmar fram och tillbaka, med grundtanken att hitta duktiga musiker, som också var tjejer. Varför skulle det inte gå liksom?
Vi har hört om varandra och sett varandras andra band live och tillslut ended up together.

Vem kom på namnet Imber och vad betyder det?
Lea kom på namnet och det betyder lite olika saker. Bland annat regn på Latin, det är en stad i Wales där man testskjuter vapen, men det är också att fornnordiskt kvinnonamn så det passade bra på flera sätt.

Vilken är varje medlems bästa egenskap som person respektive musiker?
Madde: Hon är en grym låtskrivare and really beautiful soul.
My: Sveriges bästa scenpersonlighet och frontkvinna, hon är alltid glad och positiv. Det är aldrig tråkigt när My är med.
Lea: Lea är ett musikaliskt geni och mest allmänbildad i världen. Smart som tusan och vinner ALLTID i armbrytning!
Dylan: Han är roligaste och skönaste killen du någonsin kommer att träffa. Går in 100 procent för allt och han dricker öl som en chef. Han är otroligt musikalisk och har väldigt lätt för sig att hänga med.
Lisette: Spelar aldrig fel, perfektionist som lär sig sjukt snabbt, musikalisk som få. Hon har ett hjärta av guld! Hon är otroligt bra på att passa tider.

Vilka förebilder har ni inom musikens värld och varför?
Vi har alla olika förebilder och influenser men några exempel är: Sevendust, Memphis May Fire, Like Moths To Flames, Christina Aguilera, Backstreet Boys, Nsync, Meshuggah, Alice In Chains.
En blandad kompott som bidrar till Imbers musik. Gemensamt med alla är att de har något som gör det jävligt bra. Bra riff, melodier, rytmer, ackordföljder, sväng osv. Vi tar från allt och blandar.

Hur beskriver ni ert eget sound?
Vår musikstil är ju hur folk uppfattar det. Någon har kallat det metalcore, någon har sagt Imber-core. Vi säger poplåtar med metalkostym. Det är alltid svårast att själv beskriva.

Hur går det till när Imber skriver en låt och vad har ni i bandet för olika roller under den processen?
Alla processer är helt olika. Vissa börjar med en melodi, andra med ett riff, vissa med ett groove, sen tar vi därifrån. Alla är med i skrivandet och bidrar på ett eller annat sätt, det är olika på varje låt. Vi sitter tillsammans och slänger idéer från alla håll och väljer det bästa.

Videon till Naive är minst sagt udda. Hur kom ni på den idén och spelade ni in videon själva?
– Hehe… Vi ville göra något vi kunde göra helt själva och kom på stop-motion-idén. Och texten i Naive är lätt att göra till film.
Vi har förresten gjort allt själva, som finns på internet. Förutom de nyaste bilderna som vår polare Mathias har tagit. De förra promobilderna har vi fotat och redigerat själva.
Vi har lärt oss den hårda vägen att man inte kan lita på folk som säger att de ska göra något. Vi har lagt ner sjukt mycket jobb och tid som sedan aldrig blivit klart – och aldrig kommer att bli.

Har ni en egen replokal och hur ofta repar ni?
Ja, vi har en egen replokal (som vi visserligen delar med vår producent och våra motocrossar) där vi kan vara dygnet runt. Vi repar normalt tre gånger i veckan och lördagsrepet slutar oftast med ölkväll.
Det finns ett litet pentry, två toaletter, en meckhörna och så producentens studio. Ett bra ställe.

Vart spelade ni ert första gig och hur gick det?
Haha, det var på ett ställe som hette Tantogården i Stockholm (2008 eller 2009) och det är tur att stället brann ner så att alla minnen av det har försvunnit. Det gick skitdåligt helt enkelt och vi bytte några medlemmar efteråt.

Vilket är ert bästa gig hittills och varför?
Efter en liten minifight alldeles nyss bestämde vi oss för Metaltown 2013, på grund av det enorma publikstödet, atmosfären och vår egen insats. Man växer som band när man får den responsen, och det var en sån jävla boost för alla i bandet.
Dylan beskrev känslan såhär: “We’re here to fucking do it, and you’re gonna get done!”

Live är det nyss nämnde Dylan Smith som sköter basen. Hur kommer det sig och letar ni överhuvudtaget i dagsläget efter en kvinna på bas som fast medlem?
Dylan är mer kvinna än vi andra någonsin kommer att bli!
Ni är faktiskt de första vi säger det här till: Dylan är numera fast medlem i Imber. Efter att vi gjorde oss av med förra basisten har vi inte direkt letat aktivt efter en kvinnlig fast medlem. Det var ett hårt uppbrott och vi var alla less och orkade inte få in någon ny igen. Dylan har spelat med oss sedan årsskiftet 2012/2013 och nu har vi kommit fram till att han passar så bra in i gänget att han kan se sig själv som en tjej i Imber.
Ett officiellt välkomnande kommer inom kort på vår hemsida med en liten presentation och intervju med honom.

Finns det något drömband för Imber att turnera med?
Återigen har alla olika, se ovan. Killswitch Engage är en dröm för de är ett så sjukt bra liveband, mycket att lära av.

Om ni med hjälp av en tidsmaskin kunde kolla in vilket band som helst i musikhistorien, vilket hade ni valt?
Lea: Alice In Chains när Layne fortfarande levde.
My: Pantera.
Madde: Metallica när Jason Newsted var basist.
Dylan: Type 0 Negative.
Lisette: Green Day.

Kommer ni ihåg ögonblicket då ni kände “jag vill hålla på med musik” och kan ni beskriva det?
Det är olika för alla i bandet.
I tioårsåldern såg Lea ett band live (kommer inte ihåg vilket) och hon kunde inte sluta skratta, då visste hon vad hon ville bli.
För Madde har det mera växt fram under tiden hon spelat gitarr och trummor, började spela i band och mer och mer förstod att det är det här som betyder nåt.

Har ni någon gång blivit behandlade annorlunda för att ni är kvinnliga musiker och i så fall på vilket sätt?
Ja! Det finns många exempel men några är att vi alltid måste “bevisa” oss duktiga och att vi faktiskt vet hur man rattar en stärk eller stämmer en trumma.
Killar i branschen har ofta uppfattningen att vi inte kan så mycket och är oerfarna och spelar tyst och snällt. Men det är helt okej för vi har inget problem med att bevisa oss. Det är alltid kul med ursäkterna som kommer efter giget.
Lite av tanken med bandet var att slå sönder sådana förutfattade meningar – och det gör vi!

Finns det något hittills i er karriär som ni ångrar att ni har gjort eller ångrar att ni inte har gjort?
Egentligen inte, allt händer av en anledning och allt som har hänt har lett oss hit. Misstag är det man lär sig av och vi skulle inte vara där vi är utan dem.

Hur ser framtiden ut skiv- och konsertmässigt för Imber?
Vi håller på med pre production till en ny EP just nu och kommer att släppa en singel först senare i år.
Konsertmässigt har vi några småfestivaler och hårdrockskryssningar och dylikt i år, och vi hoppas ju såklart på att få flytta upp till de lite större scenerna nästa år.

Hur är det egentligen för (oetablerade) artister som ”vill uppåt” i dagens musikklimat?
Fett svårt! Konkurrensen är hårdare än någonsin eftersom internet gör att alla kan ta sig fram så lätt. Idag måste man vara duktig på att marknadsföra sig på nätet utöver att vara duktig på att spela och skriva musik.
Det finns en tröskel som är större nu än någonsin där många fastnar, man behöver hjälp för att komma vidare.
Nu för tiden behöver man inte ens ha spelat ett enda gig men ändå var jäkligt känd för alla snygga bilder, hemsidor och roliga videos man gör.

Har ni något att avslöja om Imber som verkligen skulle överraska den som läser just denna intervju?
Dylan är vår permanenta basist, och han har en penis.

Haha, jojo… Och till sist: Har ni något “meddelande” till Hårdrock.com’s läsare?
Vi vill tacka så hemskt mycket för all support, ni är det viktigaste vi har och vi ska belöna er med nya låtar senare i år. Mer kött åt folket!

Magnus Bergström/Hårdrock.com

Fotnot: Naive-videon och mycket annat smått och gott finns på bandets YouTube-kanal och för den som vill ha mer och uppdaterad info rekommenderas officiella hemsidan imberofficial.com.