Helloween och Gamma Ray – Hellish Rock Part 2

Helloween och Gamma Ray + support: Shadowside

Karlstad Nöjesfabriken 2013-04-05

Publik ca 1200. Hade arrangörerna haft det begåvade och inkomstbringande modet att sänka åldersgränsen från 18 till 13 år, som gjorts på andra ställen, så kanske publiksiffran kunnat höjas med några hundra besökare till. Jag köper inte motivet att det är alkoholservering som sätter käppar i hjulet för denna lösning, det är bara att begära leg både i barerna och runt om i lokalen.

Shadowside

Med nästan inget scenutrymme alls så gjorde det Brasilianska bandet Shadowside sitt yttersta för att värma upp den lilla skara människor som valt att komma tidigt till arenan för att få bra platser.

Hela scenen var så fylld med grejer så trummisen fick sitta på ena kanten av scenen, men med en snygg backdrop som kompensering så såg det ändå hyfsat proffsigt ut och det blir mer intressant, i en patriarkatisk hårdrocksvärld när en tjej sjunger både brutalt och highpitch om varann. Tight, välspelat och duktiga musiker gör att Shadowside är värda att kollas upp igen när tillfälle ges.

 • Dani Nolden – Vocals
 • Raphael Mattos – Guitar
 • Fabio Carito – Bass (Instincted (Bra))
 • Fabio Buitvidas – Drums (Acid Storm (Bra), Engrave (Bra), Justness (Bra), Pastore)

Gamma Ray


Först ut av de båda huvudakterna var Gamma Ray och med en förkylning till trots så lyckades ändå Kai Hansen framföra sin egenuppfunna musikstil: powermetal av yttersta klass.

Högsta jubel blev det när de körde “covern” Future world, här vaknade hela arenan till lite extra! Spelglädjen känns äkta och smittande och jag antar att hade de bara haft mer tid till förfogande så hade de kört ytterligare några låtar.

 • Kai Hansen – sång & gitarr
 • Henjo Richter – gitarr & keyboard
 • Dirk Schlächter – bas
 • Michael Ehré – trummor                                                                         
 1. Anywhere in the galaxy
 2. Men, martians and machines
 3. The spirit
 4. Dethrone tyranny
 5. Master of confusion
 6. Empire of the undead
 7. Empathy
 8. Rise
 9. Future world
  (Helloween cover)
 10. To the metal
 11. Send me a sign

Helloween


När sångaren Kiske lämnade bandet efter ett antal stilbildande klassiska powermetalverk till förmån för Andi Deris 1994 så började ett nytt kapitel i Helloweens historia. Här delades fanskaran på nåt vis upp i två delar: de som anser att Helloweens karriär var över (bandet hade redan några år tidigare varit nära att förblöda när Kai Hansen lämnade in och bildade Gamma Ray, men de vägrade att ge upp och valde att fortsätta med en ny gitarrist) och de som anser att bandet la i ytterligare en överväxel och blev ändå bättre!

Jag tillhör den senare skaran, visseligen hade jag turen att se den klassiska sättningen av Helloween redan 1987 som förband till Iron Maiden på Sevent tour, och då var de uppstickare, men jag tycker verkligen att både “Masters of the rings” och “the dark ride” är det bästa de gjort men jag ringaktar inte på nåt vis de legendariska “Keeper” alstren.

Dagens variant av Helloween vittnar om att de fortfarande är kungar i sitt eget Powermetalrike och de visar upp detta med en smakfyllt ihopsatt setlista med både gammalt och nytt, dvs alltså lite till de gamla konservativa fansen och lite till den nyare skaran och samtidigt så kör de flera låtar från deras senaste album “Straight out of hell” som en direkt uppsträckning till publiken om att det bästa inte är bakom dem i nostalgiträsket.

Det är tight, säkert, välspelat, arrogant och teatraliskt på samma gång, kryddat med humor och spelglädje.

Gött gött gött!!

 • Andi Deris  – Sång
 • Michael Weikath – Gitarr
 • Sarcha Gerstner – Gitarr
 • Markus Grosskopf – Bas
 • Daniel “Dani” Loeble – Trummor

 1. Eagle fly free
 2. Nabataea
 3. Straight out of hell
 4. Where the sinners go
 5. Waiting for the thunder
 6. Steel tormentor
 7. Trumsolo  
 8. I´m alive
 9. Live now!
 10. Hold me in your arms
 11. If I could fly
 12. Hell was made in heaven
 13. Power
 14. Are you metal?
 15. Dr Stein
  Extranummer 1
  Normalt sett är att 1+1 = 2, men när Kai Hansen gör ett inhopp i Helloween så blir denna fusion ett kraftpaket av gudsnåde! Spelglädjen för musikerna och lyckoruset för publiken saknar motstycke och efter tre låtar så gästas scenen av hela Gamma Ray! Jag kan bara tacka och ta emot!
 16. Halloween/How many tears /Heavy metal (is the law)
  med Kai hansen.
  Extranummer 2
 17. I want out
  med Gamma Ray.
  Så jävla metal! 😉
  Foto & text Johan Jansson/Hårdrock.com