Hög mysfaktor och skräckkung i comeback

Som vanligt på Sweden Rock var mysfaktorn hög och även om vädret svajade betänkligt några av dagarna var det ständigt glada miner i publikhavet.

Utöver den goa’ stämningen gick också det mesta i övrigt att känna igen. Twisted Sister och Mötley Crüe spelade, matutbudet var enormt, presstältet välfyllt, signeringsköerna långa, Festival Stage så hög att det nästan inte är roligt att vara i det fotodiket. Och så vidare.

Det går dock inte att komma ifrån känslan av att det i år var lite för mycket “gubbrock” i lineupen för att det ska vara nyttigt… Att döma av glädjen i ansiktena på publiken när band som exempelvis Cannibal Corpse, Entombed, Exodus, Fear Factory och Sepultura spelade är jag inte ensam om den åsikten.

Men trots nämnda invändning; givetvis är undertecknad och tusentals andra återvändare på plats igen nästa år. Och nästa. Och nästa. Och… Det känns nämligen inte som en riktig sommar utan ett besök på världens mysigaste festival.

Nu raskt över till det viktigaste. Vad då? Jo, det är nämligen hög tid att låta musiken tala och med andra ord är det dags för undertecknads tio-i-topp-lista:

1. King Diamond
Den mycket efterlängtade comebacken levde upp till de höga förväntningarna. Läcker scenshow, röst i näst intill toppform, en utmärkt låtlista och dessutom gästartister. Men speltiden var lite väl snålt tilltagen…

2. Fear Factory
Industrimetal med precision utöver det vanliga. Dino (gitarr) och Burton (sång) vet hur man kombinerar teknisk briljans och medryckande melodier. Ett enda minus; en förkyld/sliten Burton hade problem med de “mjuka” partierna.

3. Exodus
Moshpitnationalsången The Toxic Waltz i all ära men bäst var Tempo of the Damned-trippeln: Scar Spangled Banner, War Is My Sheppard och Blacklist. Thrash metal old school at it’s finest.

4. Sepultura
Glädjande med veteraner vars nyare material (exempelvis Kairos) håller samma klass som klassikerna (exempelvis Roots Bloody Roots). En stor positiv överraskning!

5. Dimmu Borgir
De norska veteranerna bjöd på ett fint scenbygge men framför allt en väl avvägd låtlista sprängfylld med symfonisk black metal av yppersta klass.

6. Entombed
En inget annat än enastående best-of-låtlista som välkomnades med uppsträckta “horn” av en stor och entusiastisk publik. En uppvisning i hur svängig death metal låter när den är som bäst.

7. Mötley Crüe
Okej, en viss känsla av “business as usual” går det inte att blunda för. Men det går heller inte att blunda för låtgodiset som delades ut från scenen. Och att gitarristen Mick Mars trots rejäla hälsoproblem drar det tyngsta musikaliska lasset och gör det lika bra som alltid är inget annat än imponerande.

8. Adrenaline Mob
Spelglädje utöver det vanliga kryddat med en überentusiastisk och duktig gitarrist i Mike Orlando lyfte ett på debutskivan i huvudsak mediokert låtmaterial till högre höjder live. Känslan är att “stjärnbandet” är här för att stanna.

9. Sacred Reich
Ett band som förtjänar mer uppmärksamhet för sina musikaliska gärningar än vad som varit fallet. Amerikanerna trivdes i rampljuset på Zeppelin Stage och var genuint glada över att ha en fanskara även i Sverige. Återupprättelsen har inletts!

10. Cannibal Corpse
Ond bråd död serverad i höghastighetstempo i den mörka Blekingenatten = perfekt med en “överkörning” innan återkomsten till vardagslivet.

Text: Magnus Bergström
Foto: Magnus Bergström, Thomas Claesson och Ulf Lundell

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.