Dubbelt elektriskt: The Stone Electric (och Electric Mary)

Här ett amerikanskt band man bara inte får missa. De har ett otroligt driv och en ovanligt tight mix av gammal hederlig sydstatsinfluerad rock och blues.

Samtidigt som The Stone Electric är trogna “sin egen genre” så finns en hög inflenser. Musikstilen sträcker sig från Zeppelin, Beatles, Stones, Humble Pie, Hendrix, Free, Rush, April Wine, Skynyrd, Grand Funk, Janis Joplin osv. Likt Black Crowes har de gjort något eget av det gamla och det är fantastiskt tidlöst. Blanda in lite Wolfmother på det så kanske ni får en liten hum om det hela. Electric Mary är heller ingen dålig jämförelse.

Stone Electric är ändå så mycket mer och de har klämt ur sig ett otroligt jämnt album där de dessutom lyckas visa smakprov på den råa ”livejam”-känslan publiken brukar få uppleva på deras spelningar.

Lite tråkigt bara att när man väl hittar så här bra musik så går den endast uppbringa via dyr import. Det gynnar knappast musikindustrin när det är så mycket enklare att välja illegal nedladdning. Vi som har iTunes köper den visserligen billigare än 259 spänn plus frakt men en sån här grej ska man bara ha på skiva – för Stone Electric äger… Kika på cdon.se under import.

Det fanns ett helt fantastiskt videoklipp på YouTube för ett tag sen. Tyvärr är länken låst upptäckte jag nu, så vi får nöja oss med det ovan även om kvaliteten kunde varit bättre.

I sammanhanget måste även australienska bandet Electric Mary nämnas om nu någon missat dem. Kika på klippet nedan:

… och om vi nu ska fortsätta tipsa om bra liveband så kan vi skatta oss lyckliga åt att Black Stone Cherry släpper sitt nya album nu snart. Vi återkommer om den plattan samt även med en intervju från när de var på Sticky Fingers häromåret.