Septembermetal

Följ länken och tyck till om månadens plattor. Vilka är bra, vilka är mindre bra?

In Flames – Siren Charms – Razzia
Freak Kitchen – Cooking with Pagans – Thunderstruck
220 Volt – Walking in Starlight – AOR Heaven
Slash – World on Fire – Roadrunner
Evergrey – Hymns for the Broken – AFM
Cannibal Corpse – A Skeletal Domain – Metal Blade
Sepultura – Metal Veins-Alive at Rock In Rio – Eagle Rock
Threshold – For the Journey – Nuclear Blast
Sick Of It All – The Last Act of Defiance – Century Media
Lyriel – Skin and Bones – AFM
Bullet – Storm of Blades – Nuclear Blast
Godsmack – 1000hp – Spinefarm
Robert Plant – Lullaby and the Ceaseless Roar – Nonesuch
Katatonia – Last Fair Day Gone Night (2CD + 2DVD) – Kscope
Meshuggah – The Ophidian Trek (2CD + DVD) – Nuclear Blast

Allt finns inte med på listan, går bra tipsa om andra nya skivor med via länken

———————————————————————————————

Ni har väl inte missat att det på 220 Volt pågår en tävling/utlottning av en signerad CD…plus ett signerat foto?

Två vinnare presenteras den siste oktober.  Länk: http://hårdrock.com/2014/09/220-volt-spanner-musklerna/

———————————————————————————————

Då flera av oss skriver för nyaskivor.se så kommer vi varje månad tipsa om lite nytt genomlyssnat på skiva.

Håll tillgodo… fylls på allteftersom.

 

En ny väg med många sidospår

in flames siren

In Flames ”Siren Charms” (Razzia/Sony)

  Release: 3 september

Låt mig omedelbart slå fast att vi med Siren Charms har att göra med en skapelse som inte är något för de som är ute efter okomplicerad hinka-bärs-och-skråla-med-i-musik. Inga fel med det sistnämnda, när man är på det humöret, men här erbjuds alltså (oftast) något helt annat.
Det är inte bara landsmännen i Opeth (Pale Communion) som skakar om sina fans i år… Mod är nämligen ledordet rakt igenom när ett av världens mest inflytelserika hårdrocksband genom tiderna är tillbaka med en ny giv.
Just hårdrock är ett ord som numera passar bättre in är metal när deras sound ska beskrivas. Eller rättare sagt – om jag törs skriva det – hårdrock med syntheffekter och popinslag, hela tiden med fokus på melodier.
Det har varit mycket snack om hur skivinspelningen i legendariska Hansa Studio i Berlin har påverkat soundet. Det märks, inget snack om saken, men personligen tror jag att bandet hade landat i det här ljudlandskapet oavsett inspelningsplats. In Flames anno 2014 har landat, that’s it.
Merparten av de Björn Gelotte-författade gitarriffen/melodierna är hur sköna som helst, och oftast gifter de sig fint med Anders Fridéns vemodiga sång. Rösten är till bredden fylld med känsla och Anders har ett personligt uttryck i en värld fylld av kopior. Men ibland blir det bara lite väl mycket “gnäll” för gamla hårdrocksöron. Det hade inte varit fel om de aggressiva skrik hade fått vara med lite oftare än vad som nu är fallet. Eller varför inte något enstaka dödsgrowl…

In Plain View
Börjar lite hackigt med en syntheffekt innan en förförisk gitarrslinga tar vid. Nice! Sedan tar Anders ton och en lite annorlunda In Flames-resa har påbörjats.
Everything’s Gone
Rejält thrashtempo inledningsvis men efter att sången tagit plats förvandlas den till en minst sagt annorlunda blandning av mjukt och hårt. Mixen av lugn och aggressiv sång känns smått förvirrande, åtminstone till en början. Det känns inte helt fel att säga att låten rör sig i Slipknotland.
Paralyzed
En medryckande sak med en melodi som är omöjlig att värja sig emot – om man inte har ett hjärta av sten.
With Eyes Wide Open
Imponerande uppvisning av Anders; han sjunger nämligen som om livet hänger på resultatet av stämbandens prestationer.
When The World Explodes
Ett intressant gästspel av operasångerskan Emilia Feldt och tillsammans med Anders röst landar vi i en låt med olika sångnyanser, som jag återvänder till gång på gång.
Rusted Nail
Första singellåten och efter att inledningsvis ha varit tveksam till den är den nu en av mina favoriter. Refrängen går helt enkelt inte att värja sig emot; snacka om allsångspotential och framtida livefavorit. Gitarrsolot är skivans bästa och låter ”skitigt” på rätt sätt.
Monsters In The Ballroom
En bra refräng även här (ett tydligt mönster på skivan) men lite mindre rolig vers, dessutom är inte det bärande gitarriffet det roligaste som hörts. Å andra sidan är Daniel Svenssons trumspel inspirerat, något som är genomgående på hela skivan, och plötsligt är saken biff och låten landar på plus.
Filtered Thruth
Avslutar det hela i bästa stil, med extra plus för det riviga gitarrsolot. Stilpoäng utdelas också för att den ganska vanliga mot-slutet-utfyllnadskänslan helt uteblir.

Jag ställer mig däremot lite mer tveksam till titellåten, som har en stil jag normalt inte är så förtjust i. Through Oblivion och Dead Eyes ger inte heller ståpäls. Men ta mig tusan om inte refrängerna nästlar sig in i skallen allt eftersom…

Klyschor bör undvikas men det måste sägas; Siren Charms växer för varje lyssning. Lurar på rekommenderas bestämt, för att alla små detaljer ska få chansen att leta sig in i hörselgångarna. De som vågar lyssna bortom den rådande ramen för metal har mycket att upptäcka…

En ny väg med många sidospår är härmed utstakad och just nu känns det extra spännande att följa In Flames fortsatta utveckling. Hur det nya materialet ska fogas ihop med det gamla på kommande turnéer blir nog ändå ett svårlagt pussel för göteborgarna.

Magnus Bergström