Party All Day ’til Tomorrow Night

Steel Panther + Lipstick Liontigers
Rockefeller Music Hall, Oslo, 120313

Senaste gången jag såg Steel Panther var som förband till Mötley Crüe och Def Leppard, och då med en rätt avskalad setlist, och då saknade jag personligen ett par låtar, men i och med vilken ”sits de satt i” är de helt förlåtna för det. Med detta och en långt svunnen spelning på Sweden Rock ifrån 2010 var det med stora, men också rätt låga förväntningar såg jag och mina wingmans fram emot det här.

Vi kom till arenan ganska ”sent” (det vill säga, en sisådär 30 minuter efter insläpp. Det ÄR sent, I’m telling ya.) men trots detta lyckades vi ändå få plats längst fram, på Lexxi Foxxs (basisten, reds. Anm.) sida. Det var inget man räknat med, med tanke på vilken popularitet bandet ändå verkar ha i Europa.

Ganska exakt när klockan slog 20.00 gick förbandet, som kvällen till ära var Lipstick Liontigers, på scenen. Jag har inte tidigare hört om bandet, så jag vet inte om det är något det BRUKAR göra, men måste säga att det kändes lite suspekt att de kom ut med 80-tals peruker. Påminner mig om ett annat band. Vilket band det är, ja det kan ni ta er en funderare på!

Men det är helt okej. Faktiskt. Inte det bästa jag hört, men bandet var ganska energiskt, och jobbade på bra. Det blev aldrig riktigt dåligt eller tråkigt, som det kan bli ibland. Dock vet jag inte vad jag ska tycka om den spännande brandmansstrippan som dök upp i sista låten… men… Nåväl.

De spelade cirkus en halvtimme innan det var dags att rodda på för Steel Panther. Lagom tills nu hade även arenan lyckats fyllas på ganska bra, kändes lovande! Undrar om vi skulle få uppleva en ”Community Property” a la London, en av de mest episka publiker ever? Kanske!

Ganska exakt klockan 21 släcktes Rockefeller ner och ”In The Future” startade och bandmedlemmarna gick på till ett varmt välkomnande. Stix, Satchel, Lexxi och till sist Michael som hoppade in lagom till första låten började, ”Supersonicsexmachine”. Alltså, parodiband eller inte, duktiga musiker är det i vilket fall. Hela jag ryser när Satchel shreddar på.

De följer upp denna kraftfulla start med ”Tomorrow Night”. Lexxi och Satchel joinar upp på ena sidan och drar av kvällens första koreografi. Underhållande. Och mer underhållande ska det bli när kvällens första mellansnack kommer. I just detta snack passar de på att berätta att Michael minsann har klättrar och cyklat och åkt limousine, och Satchel han har åkt båt och klättrat han med. Lexxi har dock ridit hit på en ponny, vilket gav honom lite småspydiga blickar ifrån de andra i bandet. Hur Stix har kommit hit förblir dock en gåta, en sak som dock är säker är att de inte är några ”Fat Girl(s)”, vilket är nästa låt att bli spelad. Även här får vi liten smak på den fina koreografin.

En sak som är väldigt, väldigt fin med Steel Panther är hur vackert de lyckas väva in presentationen av nästa låt. Deras mellansnack går både extremt fort, så man måste verkligen lyssna för att hänga med, och är också extremt underhållande. Men är man uppmärksam så hör man allt när Satchel smiter in ett ”Not like an Asian Hooker at least!” Jublet säger jag bara. Jublet som uppstår när ”Asian Hooker” spelas.

”Just Like Tiger Woods” och ”Gold Digging Whore” hinner avlösas innan det är dags för Satchel att visa vad han verkligen går för. Och alltså. Åh, de rysningar. Det här är så jävla bra. Han kanske inte är den bästa (Jag vågar i alla fall inte lägga det påståendet just nu) MEN. Bra som tusen är han. Eargasm all the way. Och det blev inte sämre av att han sen tog plats bakom trummorna och med hjälp av bastrummor drog igenom lite kända låtar såsom ”Breaking The Law” och ”Iron Man”.

Resten av killarna kommer ut igen, och fortsätter spelningen med ”It Won’t Suck Itself”, innan det tonas ner till vad som kan vara Steel Panthers absolut populäraste låt. Om inte annat så är den det ikväll. Just det. ”Community Property”. Det är ingen London-publik kanske, men det märks att det är en stor hit ikväll. ”Eyes of a Panther” gås igenom innan Stix sluter upp med de tre musketörerna och de spelar akustiska ”Girl From Oklahoma”.

Tills nästa låt behövs lite personer på scen. En tjej dras upp ur publiken och blir sedan ombedd av Michael att välja ut vilken tjej hon vill för att hångla med. Ytterligare en brud dras upp, hångel blir, och nu ska fler brudar upp för nu är det dags för, min personliga favorit må jag tillägga, ”Party All Day”. Fy fan vad bra den här låten är live. Och fy fan vad bra det blir med en massa folk på scenen som bara bidrar till känslan.

Efter den här låten så passar en tjej i publiken på att utmana Michael att gå ner i split, i och med att Satchel berättat att han är i bättre form än någonsin efter sina höftoperationer. Han gör, på allmän begäran ett… godkänt… splitt hopp. Efter det utmanar de i sin tur henne att gå ner i splitt, drar upp henne på scen var hon, till deras förvåning klär av sig halvt och går helt galant som en riktig gymnast ner i både splitt och spagat ackompanjerat av Stix trumvirvel. Efter att hon lämnat scenen drog de av ”Turn Out The Lights” innan sista låten före extranummer stod på schemat. Jag antar att ni redan räknat ut det, men ja. ”Death To All But Metal”. Jävligt bra utfört, men alltså, det var inte 100% med publiken. Efter ett bra ‘avslut’ lämnade de scenen.

Inte slut riktigt än. Efter en liten stund kom de ut igen och började med singeln ”17 Girls”. DETTA, å andra sidan vart väldigt uppskattat av publiken! Och trots att de redan spelat runt en timme så hade de fortfarande energi kvar. De avslutade hela konserten med ”Let Me Me Cum In”, vilket kanske inte var det absolut skarpaste de gjort, kanske borde bytt plats på den och ”17”. Men vad ska jag säga, jag som Steel Panther-fan gillade det.

Men det var bra. Det var ett jävligt bra gig, de små förväntningar jag hade blev toppade och jag lämnade arenan med ett extremt bra humör. Alla bör någon gång se detta band. I alla fall så länge man har humor och inte är känslig, det vill säga. Men om du ens är inne på denna sida och läser så är du antagligen inte det. Bra jobbat, killar!

Bäst: Party All Day

Satchel ska för övrigt få en personlig eloge för den extremt snygga Gryffindor-tröjan. Värmde mitt arma Harry Potter-hjärta. Puss på dig!

Mindre bra: Avslutningen. Borde bytt plats på de två bara.

Setlist:

Supersonicsexmachine
Tomorrow Night
Fat Girl
Asian Hooker
Just Like Tiger Woods
Gold Digging Whore
– Satchel Solo –
It Won’t Suck Itself
Community Property
Eyes Of A Panther
Girl From Oklahoma
Party All Day
Turn Out The Lights
Death To All But Metal

17 Girls
Let Me Cum In

Text och foto: Sara Köhler/Hårdrock.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.