Eargasm av högsta klass

Dream Theater
Hovet, Stockholm 120125

För första gången utan Mike Portnoy var det dags för Dream Theater, med nye trummisen Mike Mangini, att stå på scen i Sverige – och som de gjorde det! Ljudet var det bästa undertecknad upplevt på en konsert, ja helt enkelt eargasm från första till sista sekunden. Enastående ljud passar förstås dessa übermusikanters framfart som hand i handske och bäddade således för två timmars ljuvlig orgasm för öronen.

Dagens upplaga av Dream Theater visar med bestämdhet att det är prog metal som är deras huvudgenre, samtidigt som man inte skäms det minsta över att lyfta fram sina melodiösaste stunder genom att bitvis kliva bort helt från ordet metal. Exempelvis i de två akustiska låtarna som ger publiken en chans att hämta andan mellan alla halsbrytande solon.

Det är ingen tvekan om bandets stolthet över senaste skivan A Dramatic Turn of Events (2011) då den utgjorde stommen i följande låtlista:
Intro – Dream Is Collapsing
Bridges in the Sky
6:00
Build Me Up, Break Me Down
Surrounded
The Dark Eternal Night
Drum solo
A Fortune In Lies
Outcry
Wait For Sleep (akustisk)
Far From Heaven (akustisk)
On The Backs Of Angels
War Inside My Head
The Test That Stumped Them All
The Spirit Carries On
Breaking All Illusions
Pull Me Under (extranummer)

Av ovanstående framgår att obegripligt nog spelades inte en endaste låt från mästerverket “Black Clouds & Silver Linings” (5/5 på nyaskivor.se) och därmed finns det inte en chans att jag kan dela ut maxbetyg. Bästa låt för kvällen var On The Backs of Angels och slutintrycket av konserten är att Dream Theater har gått stärkta ur skilsmässokrisen och det är sannerligen mycket bra jobbat. Spännande fortsättning följer…

Text och foto: Magnus Bergström/hårdrock.com

Mer bilder från konserten:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.