Hårdrock och affärer i bizoir

Jay Jay French med Steve Farber
Twisted Business – Lessons from My Life in Rock ’N’ Roll
(RosettaBooks)
BETYG 2,5

Det blandas högt och lågt i Jay Jay Frenchs så kallade bizoir. Kanske är han till och med först med den bokkategorin?

69-åringen har i princip varit så djupt ner det går att komma och överlevt det, under sina år som missbrukare och försäljare av allehanda sådana produkter.
Tillsammans med övriga medlemmar i Twisted Sister har han varit med om åtskilliga ”hundår” innan det stora genombrottet. Veteranhårdrockarna var efter det även så ute som det går att vara och resultatet av det blev att både bandmedlemmarna själva och fansen trodde att bandet var ett helt avslutat kapitel. Men istället gjorde de en för alla inblandade överraskande liksom sällan skådad comeback och agerade huvudnamn på festivaler världen över.
Men efter att trumslagaren A.J. Pero lika oväntat som tragiskt avled 2015 stängdes butiken för gott i form av en avskedsturné världen över (med Mike Portnoy bakom trummorna).

Jay Jay beskriver inlevelsefullt arbetet som krävdes för att slå igenom mot alla odds. Skivbolagen var nämligen under en lång tid totalt ointresserade av Twisted Sister, som istället gjorde sig ett namn genom att turnera. Hårt. Resten är hårdrockshistoria.

Att herr French varit mån om att lära sig affärsdelen av att vara med i ett band har gjort honom gott efter att bandet pensionerats. Han är tillsammans med Mark “The Animal” Mendoza och i viss mån Dee Snider den som förvaltar varumärket Twisted Sister och licensierar låtar till filmer och tar fram merchprodukter med mera. Verksamheter som fortsätter att blomstra.

Jag har två invändningar mot Twisted Business som helhet.
De 240 sidorna är alldeles för få, i synnerhet som många av dom upptas av Twisted Sisters turnédatum genom åren.
Dessutom framstår Jay Jay mer ofta än sällan som självbelåten, vilket är svårt att svälja för en jantelagssvensk som undertecknad.
Å andra sidan skämtas det ganska friskt mellan varven och inte sällan på egen bekostnad, vilket balanserar upp det hela en del.

Det går att läsa Twisted Business utifrån ett fanperspektiv men även för den som är intresserad av att lära sig ett och annat om affärer i allmänhet och musikbranschen i synnerhet. Eller både och.

Magnus Bergström