Tunga privata ämnen och thrash metal

Frank Bello

Fathers Brothers and Sons Surviving Anguish Abandonment and Anthrax

Med Joel McIver

(Rare Bird Books)

BETYG 3,5

Det är bitvis ingen munter läsning den gode Frank bjuder på. Så min första tanke om att 256 sidor biografi är i fjuttigaste laget kanske motbevisas, i och med att det ganska mycket ”tungt” som ska tas in.

Men ändå… Frank har ju varit med i thrash metal-bandet Anthrax sedan 1984 och lär ha betydligt mer att berätta om i musikväg än vad som ryms här.

Hantverket är det dock inga som helst fel på och kvalitet före kvantitet är givetvis dagens visdomsord. Joel McIver är medförfattare och alltså är den som har hjälpt Frank att styra upp hans livsberättelse. Joel har som vanligt gjort ett bra jobb och personligen är jag ett stort fan av (nästan) allt som han har varit inblandad i. Den åsikten kvarstår efter att ha läst Fathers Brothers and Sons Surviving Anguish Abandonment and Anthrax.

Anthrax har sålt mer än tio miljoner skivor och har turnerat världen över hur många gånger som helst sedan dess, på allt ifrån de minsta av scener till de allra största och allt däremellan. De var dessutom aktiva – om än i mindre skala – när grungen gjorde sitt bästa för att ta död på hårdrock och metal.

Franks berättelse är förstås hans egen att bestämma över och boken har som sagt minst lika stort fokus på mer eller mindre tunga privata ämnen och det är lätt att konstatera att Frank har fått sin beskärda del av citroner ur livets fruktskål.

Trots sistnämnda visar det sig att det inte är det minsta fel på Franks humor och han visar åtskilliga gånger att glimten i ögat lever och frodas. Antagligen är det grundat i någon form av överlevnadsinstinkt i stil med det som inte dödar härdar och så vidare.

Oj, jag höll på att glömma att ingen mindre än Gene Simmons (Kiss) har skrivit förordet. Ingen stor grej tycker säkert en del men ha då i beaktande att Gene sällan eller aldrig hjälper till att puffa andras produkter. Den mannen har ju en del annat att kränga, om jag säger så. Med andra ord har Frank fått Genes ”godkännandestämpel” och det är upp till var och en att avgöra om det är ett plus eller minus.

Magnus Bergström