En unik musikupplevelse att minnas för alltid

Mike Portnoy’s Shattered Fortress
“A Once In A Lifetime Event”

Förband: Next To None

Slagthuset, Malmö, Sweden
2017-07-02

Publik: cirka 500

BETYG 5

Jag. Var. Där.
Den mysiga konsertlokalen Slagthuset var platsen för detta typexempel på en konsert som i efterhand kommer att betraktas som en klassiker.
Då kan man givetvis tycka att fler än 500 personer borde ha varit på plats. Det är förståeligt att känna så. Men å andra sidan… Snacka om exklusiv konsert!

Turnéupplägget består i att Mike Portnoy (ex-Dream Theater och många andra band) reser världen runt med ett löjligt välmeriterat band och framför supertrumslagarens magnum opus; tolvstegssviten och andra favoriter från sin tid i Dream Theater.
Det handlar inte om någon gigantisk världsturné utan begränsat antal nedslag på väl valda platser och Mike själv säger att det här är de enda konserterna som kommer att bjuda på denna superexklusiva låtlista (se nedan).
Från början var inte Sverige, eller Skandinavien för den delen, inkluderat i turnéplanen men som tur var blev det ändring på det.

Kvällen började halvilla med en timmes försenad konsertstart, men det fanns en bra förklaring (resan till Malmö tog längre tid än beräknat) och den som väntar på något gott…

Efter förbandet Next To None (se den avslutande fotnoten) väntade en kort paus, under vilken den melodirika Dream Theater-godbiten The best of times på ett mycket passande sätt avslutade pausmusiken och därmed gav rejäl försmak inför vad som komma skulle.

IMG_6233

När intromusiken drog igång blev det ett rejält publikjubel och den inledande Dream Theater-trippeln, med extra plus till Strange Déjà Vu, gav rysningar i hela kroppen. Redan där var succén ett faktum.
Efter de tre första låtarna var det dags för kvällens första och enda mellansnack, när Mike studsade fram till scenkanten och förklarade hur mycket han känner för dessa låtar. Han förklarade också att de för att genomföra denna konsert, på sin från början lediga dag, varit tvungna att åka buss i inte mindre än 16 timmar. All in the name of rock and roll… Han sade också att det givetvis kändes bra att kunna erbjuda den hängivna skandinaviska publiken denna unika konsert. Allt tack vare ett samtal från den lokala promotorn, vilken vi alla i publiken alltså har anledning att tacka för initiativet.

IMG_6538

Det behöver knappast sägas att fortsättningen med det första och sista (?) liveframförandet i Sverige av Dream Theater och Mike Portnoy’s tolvstegssvit var en magisk timme.
Extranummerstrippeln som avslutade var en straffspark i öppet mål och undertecknad hade nära till glädjetårarna när de sista tonerna av Finally Free klingade ut.

IMG_6543

Utöver det viktigaste – låtarna! – så var de snygga bilderna/filmerna på storbildsskärmen rena rama bonuslyxen, speciellt med tanke på att sådana inte direkt hör till vanligheterna i den här typen av intim lokal.
Mikes showande bakom trummorna hörde på sätt och vis också till showeffekterna. Ibland dock på bekostnad av liret, då en och annan trumpinne inte landade där den skulle. Men vad gör väl det; det visar bara att det handlar om ett band av kött och blod och att allt känns levande.

IMG_6641

På minuskontot noterades att förutom att The best of times inte framfördes “på riktigt” (Hallå?!?! Den här turnén är ju ett gyllene tillfälle för denna finfina hyllning till pappa Portnoy – R.I.P.) så var den bas- och trumstarka ljudbilden inte direkt snällt mot gitarr och keyboard, om jag säger så. Sistnämnda fadäs kan säkert tillskrivas den minimala/obefintliga soundcheckstiden.

IMG_6490

BANDMEDLEMMAR
Mike Portnoy – trummor, sång
Ross Jennings – sång
Eric Gillette – gitarr, sång
Richard Henshall sång
Charlie Griffiths – sång
Conner Green – bas
Diego Tejeida – keyboards

19876114_10154922652259315_1630106074_o

LÅTLISTA
Prelude (Bernard Herrmann, Psycho-filmmusik)
Regression
Overture 1928
Strange Déjà Vu
The Mirror – med keytarsolo och Lie outro
Twelve-step Suite
The Glass Prison
This Dying Soul
The Root of All Evil – Eric Gillette sång
Repentance Mike Portnoy – sång
The Shattered Fortress
Extranummer
Home
The Dance of Eternity
Finally Free – med Metropolis 2000 outro och Fortune in Lies teaser

19885649_10154922649889315_1282874929_o

Text och foto: Magnus Bergström/hårdrock.com

Fotnot: Förbandet Next No None (med Mikes son Max Portnoy bakom trummorna) visade prov på enorm skicklighet/talang, men är omöjliga att betygsätta för någon som inte har gett bandet chansen tidigare. Det ska dock bli ändring på den saken!