Den gamla bilden

Lemmy från Motorhead känner ju alla igen – men vilka är de andra och varför är de där?

Mitt minne från dagen är så här: Sommaren 1987 var jag på semester i London där jag varit flera gånger både före och efteråt. Jag hade till och med fått vänner i London – bl.a. en trummis i ett lokalt band som hette April 16th. Det är de som står runt Lemmy. Steve – gitarr, Dave – sång, John – trummor, Lawrence – Lead gitarr och Eric – bas.

Anledningen till att alla står där är att bandet fick ett jobb åt engelsk tv (BBC) där de skulle spela och så skulle Lemmy göra ett expertuttalande om deras möjligheter i hårdrocksvärlden.

Platsen där spelningen skedde var en pub i Fulham – som möjligen hette Kings Head – minnet är lite suddigt så här 25 år senare.

Ytterligare ett minne från den dagen är att pubägaren serverade gratis öl, under en kort stund, innan han insåg hur många öl Lemmy faktiskt kan dricka på så kort tid.

När så Lemmy skulle avge sitt omdöme om bandet efter att ha lyssnat på några låtar blev det några floskler om att fortsätta jobba och aldrig ge upp. Han sa också en del om att det finns hundratals band som liknade detta och att det var en tuff bransch att lyckas i. Som medlem av en idol-jury stod han sig ganska slätt. Bandet gav senare ut sin enda LP ”Sleepwalking” för att några år senare hänga upp gitarrerna för alltid.

April 16th var ett brittiskt ”helylle” hårdrocks band som passade extremt bra på mindre pubar. På de större arenorna märktes framför allt avsaknaden av en genomtänkt scenshow. Den ”skitiga” pub-looken gick inte hem på större ställen – tyvärr.

Bandet lyckades också 1987 eller 88 få den föga smickrande titeln ”Ugliest men in Rock” av musiktidningen Kerrang!!

Text och foto: Ulf Eriksson/hårdrock.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.