Veckans album #18: URIAH HEEP ”Into the wild”

Release: 13 april (Frontiers/Cosmos)

”Into the wild” är Uriah Heeps 23:e(!) studioalbum och sättningen är densamma som på förra skivan ”Wake the sleeper” (2008) vilket var det här 42 år gamla bandets första studioplatta på tio år.

Trots att endast Mick Box på gitarr är kvar från den klassiska tidiga 70-talssättningen så är dagens Uriah Heep helt klart bättre än på mycket länge. Bernie Shaw, den ”nya” frontmannen, är faktiskt den mest seglivade sångaren i bandets historia då han faktiskt varit med ända sedan 1988. På bas har man Trevor Bolder som varit med sedan 1977, Russell Gilbrook på trummor och så keyboardisten Phil Lanzon som lyckats med konststycket att bevara det gamla genuina soundet från när ursprungsmedlemmen Ken Hensley fingrade på sin Hammondorgel.

Pressens mottagande har varit mer än varmt:

Smålandsposten (3/5) ”Into the wild låter till stora delar mycket som klassiska Uriah Heep även om den nye trummisen Russel Gilbrooks dubbla baskaggar ger en ny dimension. Kanonlåtar som den perfekta vuxenhårdrocken i I can see you och det episka numret Kiss of freedom med riktigt fet Hammond-orgel visar att Uriah Heep fortfarande är att räkna med.”

Crankitup.se (10/10) ”Det viktigaste med ”Into The Wild”, och även ”Wake The Sleeper”, är att albumen bekräftar den nuvarande sättningen och framför allt ger bandet andrum från den bortgångne sångarens David Byrons skugga. Bernie Shaws identitet som Uriah Heeps röst har aldrig varit starkare.”

Artrock.se (8/10) ”Som jag ser det är det viktigt att förvalta det goda musikarvet vilket Uriah Heep lyckas med på nya plattan. Det är välskrivet, välspelat och välsjunget samt producerat så att det låter 70-tal klätt i modern skrud.”

Rocknytt.se (8.5/10) ”Man kan säga att “Into The Wild” är något av en systerplatta till föregångaren “Wake The Sleeper”. Det märks även att Uriah Heep fått en vitamininjektion i och med Russell Gilbrooks intåg bakom trummorna. Även Bernie Shaw upplevs som bättre, men han har å andra sidan utvecklats för varje skiva han varit med som sångare i bandet.”

nyaskivor.se (3/5) ”Uriah Heep lär inte skrämma något barn längre, inte någon vuxen heller för den delen. Snarare kan musiken locka fram nya troende till hårdrockens altare.”

Extendedmix.com (9/10) ”Into the wild” är URIAH HEEP’s bästa platta på evigheter och bandet har ju faktiskt funnits i över 40 år! Behöver jag säga att det är Frontiers Records som släpper den? Det är något magiskt över detta bolag…”

Bandets hemsida: www.uriah-heep.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.