En av de största

Steve Vai    Debaser, Stockholm   2016-06-13
Betyg 4
Publik: ”knökfullt” = 850 pers.
Längd: ca 2, 5 timmar och 22 låtar!

SteveVai2016 004 (Custom)

80-talet var definitivt Steve´s decennium. Där kom han in som okänd och gick ut som en av de största, stilbildande karaktäristiska (hårdrocks)gitarrister som världen skådat.  Med en glänsande och mycket personlig musikalisk prägel med först och främst en hel del tonala attacker i sin spelstil, men också en skickligt använd svajarm(som populariserades under detta gitarrhjälte-dominerande årtionde) snabba och långa glidningar, udda stämmor och ofta återkommande, den lydiska skalan( durskala med en höjd kvart).

Steve arbetade initialt med Frank Zappa, sedan ersatte han Yngwie Malmsteen i Alcatrazz(Rainbow och MSG-sångaren Graham Bonetts band), gjorde ett par LP med David Lee Roth(Van Halen) och i slutet på 80-talet så gjorde han en insats i Whitesnake. Det är också Steve som spelar gitarrerna i gitarrduellen i filmen ”Crossroads”  med Ralph Macchio från -86. 1991 så satsade Steve på sin solokarriär och gav då ut skivan ”Passion and Warfare” och i år så firas 25-årsjubileet med ”the Passion and Warfare 25th Anniversary Tour”.

SteveVai2016 014 (Custom)

Ett maratonlopp i gitarr!

Detta är inget för en marginal, allmängiltig lyssnare. För att stå ut med två och en halv timmes instrumental gitarrakrobatik så krävs en ganska insnöad gitarrnörd som lyssnare. Om man förväntar radiovänliga kött-och-potatis låtar från Whitesnake eller David Lee Rotheran så kan man känna sig blåst.

SteveVai2016 118 (Custom)

Showen är nästintill helt instrumental, med några få undantag och eftersom ingen sångare finns i bandet så kördes förinspelad sång ut och man kunde även se de personerna på en stor skärm ovanför trummisen. Gitarrdueller kördes också på det här viset med bla Joe Satriani och John Petrucci(Dream Theater) och man fick intrycket av att detta skedde i direktsändning med den som Steve duellerade med, mycket proffsigt genomfört.

SteveVai2016 428 (Custom)

Även Frank Zappa fick vara med på en låt: ”Stevie´s Spanking” med en mycket ung Steve som skymtades på skärmen, inspelat i NYC 1981.

SteveVai2016 401 (Custom)

Huvudtemat för kvällen och denna turne var att i sin helhet spela alla 14 låtar från albumet ”Passion and Warfare” vilket genomfördes som ett kapitel i showen(dock ej på tex festivalgigen som på SwedenRock etc eftersom speltiden där är avsevärt nedbantad mot när han själv är huvudakt).

SteveVai2016 204 (Custom)

Setlistan:

  1. Bad Horsie 2. The Crying Machine 3. Gravity Storm 4. Whispering a Prayer

SteveVai2016 180 (Custom)

Passion and Warfare: 5. Liberty  6. Erotic Nightmares   7. The Animal  8. Answers(med Joe Satriani) 9. The Riddle 10. Ballerina 12/24  11. For the Love of God   12. The Audience is Listening(med John Petrucci)  13. I Would Love To  14. Blue Powder  15. Greasy Kid´s Stuff  16. Alien Water Kiss  17 Sisters  18. Love Secrets

SteveVai2016 235 (Custom)

19: Stevie´s Spanking(Frank Zappa) 20. Build me a Song  21. Racing the World  22. Fire Garden Suite IV – Taurus Bulba

Johan Jansson/hårdrock.com

SteveVai2016 450 (Custom)

SteveVai2016 451 (Custom)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.