Cheap Trick – Miami 2014

Cheap Trick – Norwegian Pearl, Miami  14-10-30

Snabbfakta!

Cheap Trick bildades i Illinois 1974 och är ett av USAs flitigast turnerande banden med över 5000 gig totalt genom åren. Den Klassiska sättningen bestod av: Robin Zander – sång, Rick Nielsen – gitarr, Tom Petersson – bas och Bun E Carlos – trummor. Tom Petersson lämnade bandet under några år på 80-talet men gick sedan med igen 1987. Bun E Carlos slutade 2010 och ersattes av Daxx Nielsen (som är Rick Nielsens son). Genombrottet kom 1978 med liveversionen av “I want you to want me” som blev deras största singel någonsin, och den fanns också med på Lp:n “At Budokan”(Live in Japan) som sålde trippel-platina i USA. Ett stort antal låtar till har tagit sig upp på div listor under årens lopp, tex “Surrender” “Dream Police” och “The Flame“. Flera låtar återfinns som filmmusik (ca 30 stycken soundtracks) och nån låt finns även med på tv-spelet Guitar Hero. Skivor har givits ut med jämna mellanrum under hela karriären, totalt 16 stycken + div återutgivningar och samlings- samt hyllningsplattor som totalt sålt i mer än 20 miljoner ex. Aktiviteten hos bandet verkar inte heller avta inom den närmaste framtiden utan turnerandet fortsätter i samma höga tempo som alltid med en stundande Australienturne som nästa del på agendan.

cheaptrickoversmall630

35-års väntan är över!

Jag köpte live-lp´n Cheap Trick – at Budokan när den var ny, året var 1978 och jag var ännu ganska liten. Redan här så fick Cheap Trick en stor musikalisk påverkan på mej och året efter kom deras odödliga mästerverk: “Dream Police” som i mitt tycke är ett av de allra bästa rockalbum som gjorts. Visserligen så är det väl inte hårdrock direkt, men däremot väldigt trevlig rock/pop. Men om vissa kan kalla Def Leppard för “heavy metal” så kan jag definitivt skriva om Cheap Trick här på hårdrock.com. Om man lyssnar väldigt noga och jämför flera av gitarristen Rick Nielsens riff och låtar med vissa av Mötley Crues låtar så kan man utan tvekan höra att Nikki Sixx kraftfullt låtit sig inspireras av detta band (vilket han inte stuckit under stolen med heller för den delen).

picks 001

Trots flera europaturneer så har bandet inte spelat i Sverige på över 35 år, vilket gjort att de är ett av få band som fortfarande stod på min “wantlist” över band som jag vill se och nu när jag fick möjligheten i samband med KissKruise 4 så missade jag inte en sån chans. Det cirkulerar ett icke verifierat rykte om att anledningen till att de inte vill spela i Sverige skulle bero på att en av dem har en “oäkting” här och är bekymrad över att han skulle få med sig en väldigt stor räkning hem om han sätter sin fot på svensk mark. Huruvida detta rykte stämmer har jag ingen aning om.

Cheap Trick – Live 2014,  betyg 5

Denna utomhusspelning skulle börja redan kl 17.00 lokal tid, i bästa Miami-solskenet. Kl 15.00 så var det en lagstadgad, obligatorisk säkerhetsövning på båten och jag fick min uppsamlingsplats på kanske på sämsta stället på hela båten, dvs längst ner i teaterns främre rader (suck), men när säkerhetsinformationen var över så gjorde jag nåt som inte så många sett mej göra: jag sprang från våning sex upp till våning tolv och ut på pooldäck och fram till scenen och jag lyckades få plats på första raden. Värmen var hög men jag behövde bara köa ett par timmar innan de drog igång med samma öppningslåt som de haft sen 70-talet: Hello there! En perfekt start alltså.

dubbelhatt kopiera

En stor känsla av nostalgi infann sig då ett par pelikaner flög över scenen samtidigt som Cheap Trick spelade någon av deras äldre låtar, det blev rena rama Miami Vice-konceptet över det hela, och ni som var med på mitten av 80-talet förstår vad jag menar eftersom Miami Vice var en stor och populär tv-serie i Sverige vid den tidpunkten.

dubbel1 kopiera

En annan sak som inte har förändrats genom åren är bandet profil med 2 playboys och en galning som gitarrist(däremot så är inte trummisen Bun E Carlos med sen ett tag tillbaka, utan har ersatts av Rick Nielsens son).

dubbeldubbel kopiera

Dream-Police-uniformen används fortfarande av Robin och Rick hoppar omkring som besatt iförd sin klassiska keps och byter dessutom frenetiskt gitarrer i alla tänkbara och otänkbara modeller medan Tom håller(så som de flesta basister brukar göra) en trygg och laidback profil så allt är precis som det ska vara: En underhållande visuell upplevelse och musikaliskt en perfekt blandning av gammalt och nytt som gav mej mersmak av bibliska mått!dubbel2 kopiera

Hit efter hit radades upp och de flesta verkade känna igen låtar som “Surrender”, “I want you to want me” “Dream Police” “Stop this game” mfl. Jag kan inte avgöra vilken som var bästa låten denna dag men redan introt med “Hello there” gav mej rysningar som sen fortsatte hela konserten igenom.

9

Mycket spelglädje blandat med hög proffesion gjorde att man fick en maximal upplevelse och att till slut efter så lång tid fått se och höra detta på riktigt gjorde att min dag blev perfekt och jag kan med lätthet sätta betyget 5 på denna konsert. Vissheten om att Robin Zander dessutom skulle göra tre spelningar som solo-artist under de kommande dagarna här på båten gjorde att det fanns mer intressant att se fram emot, men det är en annan historia…

Setlista:

Hello there

Elo Kiddies

Big Eyes

In the street

3

Califonia man

On top of the world

Ain´t that a shame

Rock´n´roll tonight

She´s tight

KK4 026

The house is rockin (with domestic problems)

Need your love

Stop this game

I know what I want

The Flame

10

I want you to want me

Dream Police

Never had a lot to lose

Surrender

Goodnight

11

Johan Jansson/hårdrock.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.