Sabaton #2

Raubtier/Pain/Sabaton
Nöjesfabriken Karlstad 121222

Här kommer då det som jag får kalla del två i en serie av två: Sabatons konsert i Karlstad tillsammans med Raubtier och Pain. Det hela utvecklade sig till en mycket trevlig kväll med många trevliga människor och en entusiastisk publik.

Raubtier

Raubtier får äran att inleda kvällen och gör det övertygande. Vi får i princip samma set som i Örebro för en vecka sedan, men med tillägget En hjältes väg med gästsång av Joakim Brodén. Liksom i Örebro dyker Snowy Shaw upp och sjunger på Världsherravälde.

Som sig bör på en turnéavslutning spexas det, så i Låt napalmen regna dyker Peter Tägtgren upp och hjälper till med sången samtidigt som tre killar ur crewet dansar endast iklädda hotpants med Raubtierlogon tryckt i baken.

Charmigt värre, men personligen har jag andra minnesbilder från kvällen som jag mycket hellre återkallar.

Pain

Pain är ett band som jag måste erkänna att jag har lite dålig koll på och därför inte hade några direkta förväntningar på. Konsertrapporter som jag fått från vänner och bekanta drog åt olika håll, där det talades såväl om briljanta spelningar som tråkigt band och bristfällig sång. Döm därför om min glädje när Pain visade sig bli kvällens utropstecken.

Bandet röjer ordentligt, Peter Tägtgrens sång funkar mycket bra och han har en imponerande scennärvaro. Dessutom använder Pain ljuset snyggast av kvällens tre akter. Kvällens starkaste kort tycker jag personligen är The Great Pretender med allsång och ordentligt hoppande från publiken, tillsammans med bandets stora hit End of the line.

Det som överraskar mig lite är hur populära Pain verkar vara bland den kvinnliga delen av publiken. Det är ren och skär kärlek som syns i ögonen på en del av tjejerna som står längst fram. Ja, ja, det är bara att konstatera att man skulle ha blivit musiker i stället om man vill vinna kvinnornas gunst.

Sabaton

Sabaton uppvisar samma spelglädje som i Örebro och får välförtjänt respons från publiken, men även om ljudet är bättre än i Örebro så når konserten inte riktigt samma höjd. Kanske är det för att det som kändes spontant i Örebro inte gör det i kväll när man hör att mellansnacket är tämligen identiskt. Jag förstår att det inte går att vara hundraprocentigt originell varje kväll, men att fejka ett tekniskt problem på exakt samma ställe i konserten för att kunna säga vissa saker känns lite trist.

Ok, nog gnällt och över till konserten som inleds med Ghost Division, som sitter som ett knytnävsslag i ansiktet, följt av Gott mit uns, Carolus Rex och Karolinens bön från nya plattan. (Peter Tägtgren dök upp och sjöng i en låt. I hastigheten har jag glömt vilken, men jag tror det var Gott mit uns. Rätta mig gärna om jag har fel.)

När de sedan slänger in 40:1, så är det svårt att klaga, och jag tror inte att någon på Nöjesfabriken den här kvällen skulle komma på tanken att göra det heller. Jag kan bara upprepa vad jag skrev om Örebrospelningen: Fansen älskar verkligen Sabaton.

Resten av setet är en blandning av gammalt och nytt. Vi får Poltava, Lejonet från Norden och En livstid i krig från Carolus Rex, och godingar som Cliffs of Gallipoli, Uprising, Attero Dominatus, Into the Fire och The Art of War från de äldre plattorna. På den här turnén har man valt att plocka fram The Hammer has Fallen från Fist for Fight för att bjuda fansen på något extra. I mitt tycke är det en miss.

De har många bättre låtar att välja på om de vill köra något de inte brukar göra, och ärligt talat så låter den som en ganska taskig Manowarpastisch och funkar heller inte särskilt bra sångmässigt. Se, nu är jag där och gnäller igen, men sanningen måste fram. Däremot bjuder låten på underhållning eftersom någon skämtare har tejpat tangenterna på Jockes keyboard, så det följer med några extra tangenter när han ska börja spela. Turnéavslutning som sagt.

Traditionsenligt avslutas spelningen med Metal Crüe, där Peter Tägtgren åter dyker upp. (Den mannen verkar trivas på scenen.) Den här gången med en röd BH på huvudet. Jag antar att det är i brist på tomteluva. Målet är att sätta spolar i håret på den hårfagre Chris. Även Torbjörn får ett par stycken i sin kalufs, innan han få strängarna avklippta med en avbitartång. Som avslutning kastar bandet ut julklappar till publiken.

Sabaton avslutar den här delen av turnén med flaggan i topp och jag ser redan fram mot nästa chans att se dem live.

Text och foto: Jonas Andersson/hårdrock.com

 

Mer Sabaton-bilder: