KISS Destroy’s Oslo 2012

KISS  Kollenfestivalen Oslo 2012-06-30

Publik ca 15 000

Resan dit

Svenska Kissarmy Hade dagen till ära satt in två bussar, en från Malmö och en från Stockholm, jag och mitt sällskap åkte med Stockholmsbussen som hade extrainsatt en ny förare då ordinare chafför blivit sjuk. Det visade sig att den nye chaffören hade lika mycket lokalsinne/kännedom som en guldfisk ungefär och körde fel tre(!!)gånger, första redan innan Oslo. Strax utanför Olso tog han av norrut istället för att följa motorvägen in till centrum, så vi snirklade runt stan ett halv varv och väl inne i centrum så visade det sig att han inte hade en aning om vart Holmenkollen låg. Detta ledde i sin tur att vi blev stoppade av en bom och då girade han in på en enkelriktad gata i fel riktning för att sen i sann “Spinal Tap” anda, kila fast bussen mellan två rader med parkerade bilar, allt trafik fick dirigeras om, och till slut så lyckades han få oss därifrån. Vi kom fram ca 1,5 timme senare än planerat, och eftersom regelverket säger att yrkeschafförer måste ha minst nio timmars dygnsvila så blev vi kvar i Oslo till 01.30. Å andra sidan så gjorde det att vi hade en trevlig efterfest på Rica hotell, där vi bla träffade Keith Leoroux som har ett av världens roligaste jobb(nej han är inte gynekolog i Beverly Hills men iallafall) detta är mannen bakom Kissonline, Kiss officiella hemsida och Kissarmy. Ett av hans uppdrag är att följa med bandet på alla turneer och fota mm. och vi fick se lite av hans foton till nya Monstermagazine.

 

Kollenfest

Att förlägga en festival uppe på Holmenkollen visade sig vara en förträfflig ide då den topografiska förutsättningen är perfekt för ett sånt evenemang, hela området lutar lite grann så att man kunde se bra nästan vart man än stod, men ta med matsäck eller ät hemma, en kokt korv med bröd kostade 39 norka spänn wtf(!!).

KISS  version 2012

Det har gått exakt 3 månader sen den streamade katastrofspelningen i New Orleans, där Paul Stanleys röst var fullständigt “out of order” och mycket av värdigheten för detta band var som bortblåst. När jag nu skulle bevittna premiärspelningen  inför den stora USA-turneen  kallad “The Tour” kort och gott, så var mina förväntningar relativt låga och jag undrade hur de skulle reparera skadan, om det ens var möjligt efter denna fadäs. Och vad händer? KISS reser sig  igen och levererar låtar i högsta klass eller vad sägs om  detta Intro: Detroit rock city, Shout it out loud, Deuce och Makin love!!

Dagens gig

Pauls röst är bra(dock inte som La Forum 1977 men ändå ok ala 2012). Gene utstålar en omnipotent självsäkerhet  som vanligt, och de båda är tryggt uppbackade av både Tommy och Eric. Faktum är att denna sättning är betydligt tightare än när Peter och Ace, som båda passerat “bäst före datum” var med under Alive worldwide 96 och framåt, eller framförallt Psycho circus runt -99. Alltså det går inte att förminska deras betydelse i orginalsättningen på 70-talet, inte heller den fantastiska nostalgitripp som vi fick uppleva runt 96-97 men det KISS som finns idag vill jag inte byta ut mot nån av de gamla medlemmarna(utom möjligvis Bruce Kulick och revenge-eran men det är en annan historia).

Iförda nya dräkter och en ny ommöblerad setlista gör att  bandet är fräsht och ettrigt igen och ger en 90 minuters greatesthits konsert som är ljusår bättre än på länge. Det finns ett varumärke i namnet KISS som förpliktar och de lever upp till detta på ett alldeles förträffligt vis. I dag är gammal äldst och visar vart metallskåpet ska stå!

Få saker på en Kisskonsert är så hårresande som just sekunderna före introt, en förinspelad video som ska ge intryck av att Kiss står bakom kulisserna, visas upp på de stora skärmarna vid sidan om scenen. Sedan täcks  scenen av en gigantisk frontdrop i svart tyg med Kissloggan på. och ur högtalarna hörs: Ahlright Oslo!! You wanted the best, you got the best, the hottest band in the world: KISSSSSSSS!!! sen drar infernot igång med bomber eld och rök,  frontdroppen släpps samtidigt ner och plockas blixtsnabbt bort av ett antal scenarbetare , Kiss står där längst fram på scenen och de första tonerna av Detroit rock city hörs.

Setlistan:

1: Detroit rock city (klassiker och en av deras absolut bästa öppningslåtar! bra att de bytt ut Modern day Delila som de kört i 2 år mot denna rysare)

2: Shout it out loud (ovanligt att de kör denna så tidigt i setet men denna placering gör att låten blir ändå bättre, ett raskt tempo gör att draget bibehålls)

3: Deuce (ytterligare en rökare i krysset)

4: Makin´ love ( kvällens överraskning denna fartfyllda låt från Rock and roll over från 1976, för min del kan de gärna få köra hela den Lp´n eftersom det är mitt absoluta favoritalbum. Ja jag skrev Lp pga att på jura-tiden när dessa demoner hade sitt genombrott så fanns det bara Lp, kassett och 8-track att tillgå, Cd, mp3 och sånt var inte ens i uppfinnarnas fantasi på  70-talet)

5: I love it loud (från creatures of the night, kunde lika gärna med sitt välkända intro vara med på allsång på skansen för den här låter får verkligen igång  den mest trötta publiken! I denna låt så visar även Gene upp sitt eldsprutarnummer)

6: Crazy crazy night (dages yngsta låt trots att den är utgiven 1987.  Detta är den låten som framförs minst bra denna kväll, Paul undviker de höga tonerna på refrängen vilket iofs kan vara begåvat för att inte anstränga rösten för mycket)

7: Shock me (ace paradnummer nu i Tommys tappning, här är plats för Tommys och Erics gitarr och trumsolon med diverse bomber och granater, hissar rök och eld etc. visuell underhållning av hög klass)

8: Calling Dr Love (jag tröttnar aldrig på denna)

9: 100 000 years (versionen från “Alive” hör till en av mina allra mest spelade. Här visar Gene upp sitt dåliga bordsskick: blodet rinner i hans ansikte, spottas ut och  dreglas ner över bröstkorgen, underbart helt enkelt!)

10: Love gun (best of the best, Paul sångkrumbuktar igenom första versen och sen drar låten igång, återigen en klassiker!!)

11: Black diamond ( från deras debutskiva och brukar alltid vara med på slutet av setet. Helt ok  med fortsatt röj och diverse pyro mm)

Encore, publiktändare si in i h-vete!! eller vad sägs om följande:

12: Lick it up ( ja vad säger man? alla har hört den, alla kan den, drag mao)

13: I was made for loving you (låten som blev det årets discohit i USA 1979, riktigt bra detta!)

14:  Rock and roll all nite ( avslutar kvällen med den givna megahiten samtidigt som konfettin snöar ner över arenan, bomber sprängs, raketer skjuts iväg  osv osv osv)

Riktigt kul att se KISS första spelning på denna turne. Vi kan nog förvänta oss  i stort sett samma låtar under resten av “the tour”, möjligtvis så kommer nya singeln “hell or halleluja” slängas in, men den var vid detta tillfälle inte släppt (release 2/7). Mycket är på gång i KISS-lägret just nu och framåt: “the tour” tillsammans med Mötley Crue, en ny cd i oktober, KissKruise 2  i november och 40årsjubileum 2013 med en påföljande mega-världturne på detta mm!  Nice!!

Johan Jansson