Hårt, mjukt och allt däremellan 2021

Årets…

 

Skiva: Dream Theater “A View From The Top Of The World”. Det glädjer mig att välförtjänt placera mina favoriter sedan gammalt på förstaplatsen. Efter några skivsläpp som även om de varit mycket bra inte nått ända fram satt den i krysset, så att säga.

Liveskiva: Doro/Warlock “Triumph And Agony – Live”. Tänka sig att få ta del av denna heavy metal-klassikerskiva på plats i Norje, Blekinge och sedan kunna uppleva det om och om igen på skiva och Blu-ray/dvd. Priceless!

Instrumentalskiva: Gus G. ”Quantum Leap”. Oavsett låttempo har Gus den rätta känslan i strängbändandet och det är en ren fröjd att höra honom släppa loss.

Återutgåva: Kiss “Destroyer”. Äntligen! Nu har poletten trillat ner för de som ansvarar för hanteringen av ikonernas skivkatalog och fått till ett flertal läckra varianter av denna klassiker.

 

Låt: NMB (The Neal Morse Band) “Bird On A Wire”. Proghårdrock när den är som mest “smittande” och missa för allt i världen inte videon med veteraner som har kul på riktigt.

Instrumentallåt: Yngwie Malmsteen “Presto Vivace in C# Minor”. Jodå, trots klen produktion framgår det tydligt att vi har att göra med låtguld och en gitarrist som fortfarande kan bända strängar som få.

Jullåt: At The Movies “Last Christmas”. Föga överraskande får projektbandet till ett skönt groove i en låt som eentligen är i det närmaste sönderspelad – men den här versionen kan jag inte få nog av. Läcker vinylsingel dessutom!

 

Aptitretare: Arch Enemy har med de två singelsläppen Deceiver, Deceiver och House Of Mirrors skvallrat om att det vankas stordåd på nästa skiva.

Duett: Lauren Heart och Robb Flynn levererade med besked i Once Humans tunggungande “Deadlock”.

Vackraste: Jordan Rudess “Beyond The Clouds” är en av många finfina låtar på “A Chapter In Time”. En skiva som passar utmärkt för reflekterande.

Överraskning: Steve Lukather “Serpent Soul”. Tänk att något så mjukt kan svänga så i in i h-e och få mig att trycka på repeat om och om igen.

 

Debut: Living Dead Girl “Exorcism”. De kom från ingenstans och slog ner som en bomb – i mina öron, vill säga. Här i Sverige flyger Molly Rennick & co fortfarande under radarn.

Mest efterlängtade: Helloween “Helloween”. Enligt många metalfans återföreningarnas återförening och de levererade därefter.

Mest osannolika mix: Equilibrium “Sagas”. Alestorm,. Dimmu Borgir, Skyclad, Finntroll, Children Of Bodom, Nightwish och… Dana Dragomir! En beskrivning av ur det låter gör inte musiken rättvisa, så det är bara att lyssna med egna öron.

Jag-gör-vad-jag-vill-utan-att-bry-mig-om-vad-andra-tycker: Paul Stanley gick all in på den mjuka linjen med sitt Soul Station och den nostalgiska tillbakablicken “Now And Then”. Ett bevis på att det här är vad hans röst passar bäst för idag.

 

Tänk om: Nog hade det med dagens Yngwie-mått mätt pigga låtmaterialet på “Parabellum” förtjänat en produktion värd namnet.

 

Skivrecensent: Thomas Claesson/nyaskivor.se levererar utan undantag välskrivna alster i sin högst personliga stil. Recensionerna skulle faktiskt kunna samlas i en coffee table-bok.

 

Besvikelse: Har det någonsin varit lättare att komma på något i denna kategori? Knappast! Att det för andra året i rad gick åt pipsvängen för sommarfestivalerna känns fortfarande surt.

 

Bok: Ronnie James Dio hälsning från andra sidan, ”Rainbow in the Dark: Historien om Ronnie James Dio”, är måhända i kortaste laget och slutar lite snöpligt när han står på toppen av solokarriären men självbiografin är ändå rena rama guldet tack vare den grundliga redogörelsen av Ronnies tidiga år i musikbranschen.

 

…och till sist världens bäst bevarade musikhemlighet tillika årets lokalproducerade (made in Värmland): Eyes Wide Open. Karlstadbandet borde vara bra mycket större än vad de är. Kom ihåg vart du läste det först! Lyssna bara på nya skivan “Through Life And Death” och du lär få svårt att säga att jag har fel.

 

Magnus Bergström