En handfull skivor från 2019 som måste kollas upp

 

Frantic Amber

Bellatrix

(GMR Music)

BETYG 3,5

Nio låtar om kvinnliga krigare genom historien och alltså en roligare (?) variant på historielektion. Så vad väntar du på? Börja plugga!

Musiken är liksom tidigare melodiös death metal med mycket uttrycksfull sång av Elizabeth Andrews.

 

Leprous

Pitfalls

(InsideOut)

BETYG 3,5

Einar Solberg, sångare och keyboardist och en av två nuvarande medlemmar som bildade Leprous 2001, har en röst som svävar över musiken samtidigt som den griper tag i lyssnaren.

Emellanåt är det väl mycket pop till skillnad mot tidigare skivsläpp, men när de gör det så bra som i låttrion Below, I Lose Hope och The Sky Is Red så är det bara att kapitulera och sjunga ”And I will lie, lie. Keep it all together. Lie, lie, lie.” (Below) tills rösten spricker.

 

Liv Sin

Burning Sermons

(Despotz Records)

BETYG 4

Vid en jämförelse med skivdebuten Follow Me (2017) är det här ett ganska stort och definitivt positivt kliv åt rätt och håll och därmed en egen identitet.

Att Liv Sin (ex-Sister Sin) har en rakbladsvass röst visste vi redan och här har hon fått ett mer passande material att jobba med.

 

New Years Day

Unbreakable

(Century Media)

BETYG 3,5

Halestorm möter Marilyn Manson och kryddas med en dos nu metal (tänk Korn) och modern hårdrock/metal (tänk Rob Zombie).

Ash Costello är en sångerska med en otroligt cool röst som likt en kameleont anpassar sig och på Unbreakable har stämbanden ett smörgåsbord att roa sig med.

En låtduo sticker ut: Skeletons och Poltergeist är typexempel på bra modern metal med attityd.

 

Tribulation

Alive & Dead At Södra Teatern

(Century Media)

BETYG 4

Jag var inte på plats men när jag lyssnar på denna livedubbel känns det som att konserten går av stapeln just då och att jag är en del av publiken. Det om något är ett bevis på en bra liveskiva med helt rätt känsla.

Greppet att först spela senaste skivan Down Below rakt upp och ned och följa upp det med gott och blandat från förr är hur klockrent som helst.

 

Magnus Bergström