Perfekt potpurri av gammalt och nytt

Opeth

Münchenbryggeriet, Stockholm
141115

Betyg: 5 av 5

När Opeth avslutar sin Pale Communion-turné på hemmaplan gör de det givetvis med bravur. Potpurrin av ”gammal och ny skit” – som bandets frontman Mikael Åkerfeldt så fint uttrycker det i början av spelningen – ackompanjeras av perfekt ljud och ljus och avslappnat mellansnack.

”Eternal rains will come”, ”Cusp of eternity” och ”Elysian woes” från bandets färskaste platta passar alldeles utmärkt med gamla death metal-osande alster som ”Advent” och ”April ethereal”. Balansen i låtlistan är helt klart över förväntan.

Åkerfeldt är blygsam som vanligt. Vid ett fåtal gånger tillkännager han sin förvåning över att så många vill se gamla gubbar som lirar rock (eller är det metal?) och som bjuder på lite musik och ljus. Detta är helt klart att underskatta bandets underhållningsvärde som liveband.

Liksom fint vin blir Opeth bara bättre och bättre med åren. Och spelningen på Münchenbryggeriet är ett exempel på att bandet är i toppform – cirka 25 år in på karriären.
Jag vet inte hur de ska lyckas överträffa den här spelningen, men om det är några som kan övertrumfa sig själva gång på gång så är det ”gubbarna” i Opeth.

SONY DSC
Anmärkningsvärt ögonblick:

När Mikael Åkerfeldt upptäcker att hans barn, som dagen till ära följt med pappa till jobbet, inte tar notis om honom och hans framträdande utan är fullt upptagna med att kolla på sina surfplattor.

Minus:

Att konserten tog slut.
Låtlista:

1.Eternal Rains Will Come
2.Cusp of Eternity
3.Bleak
4.The Moor
5.Advent
6.Elysian Woes
7.Windowpane
8.The Devil’s Orchard
9.April Ethereal
10.The Lotus Eater
11.The Grand Conjuration
Extranummer:
12.Deliverance

Text: Sofia Bergström/Hårdrock.com
Arkivfoto: Magnus Bergström/Hårdrock.com