Efterlängtad bok infriar förväntningarna

Titel: Kiss i Sverige 1976-2013
Författare: Johan Falk med Roney Lundell
Förlag: Egenutgivning

Wow liksom. Enligt egen utsago hade författaren Johan Falk målsättningen att skriva den Kiss-bok som han själv har saknat. Efter att ha läst igenom boken och kollat in de fina, och i många fall exklusiva, bilderna är det lätt att konstatera att fler än författaren kan glädja sig åt slutresultatet. Det här är nämligen exakt vad många av oss i Kiss gigantiska skara av fans har längtat efter. Inte minst undertecknad.
25 maj 1976 landade “the hottest band in the world” för första gången i Sverige och 8 juni 2013 var senaste gången de var i landet (de flög hem den dagen). Kiss i Sverige beskriver i något som kan liknas dagboksform bandets dagar under respektive konsert- och reklambesök i vårt avlånga land. Även personer som träffat bandmedlemmarna låter oss ta del av sina minnen, varav en del är mycket intressanta medan andra har mer av en skvallerkaraktär.
Intressantast är dock de initierade konsertrecensionerna, som uppfriskande nog inte bara hyllar idolerna utan också kommer med kritik när det är befogat.

För egen del väger kapitlet om Crazy Nights-turnén tyngst. Den som kan sin Kisstory tycker måhända att det låter crazy… Låt mig då berätta att mitt livs allra första “stora konsert” var på Johanneshovs isstadion i Stockholm den 17 september 1988. Ur högtalarna mullrade den klassiska “You wanted the best”-introduktionen och längst fram vid kravallstaketet stod mitt 16-åriga jag och njöt av livet som aldrig förr.
Bokens 336 sidor är välbalanserade med lika mycket fokus på text som bild, vilket känns passande när det handlar om ett av alla tiders mest visuellt starka band. Vad gäller bilderna (varav många aldrig tidigare publicerats) visar de att det grävts rejält i de djupaste av arkiv och att det bedrivits rena rama detektivarbetet för att leta upp ett så unikt bildmaterial som möjligt. Imponerande!
Kiss bildades i New York City 1973 och… Stopp! Har du läst så här långt behövs ingen bakgrundshistoria. Det enda du behöver veta är att boken är ett absolut måste för den som varit på en eller flera av konserterna som det berättas om i boken. Och för den som aldrig upplevt Kiss live fungerar boken som inspiration för att åtgärda det misstaget nästa gång chansen dyker upp.
Boken är tryckt i ett stort format och ser imponerande ut i bokhyllan eller på kaffebordet. Men givetvis är innehållet allra viktigast och glädjande nog är det något som både bandet och författarna känner till.
Kiss i Sverige är ett gediget hantverk som infriar förväntningarna.

Magnus Bergström

Fotnot: För mer information om boken se kissisverige.com

Intervju med huvudförfattaren Johan Falk

1: Jag anser att denna bok är en av de största rockhistoriska dokumentationerna som skrivits om och på svensk mark, kan du berätta om hur du fick iden till boken?

Svar: Jag kommer ihåg att jag var på flera Kisskonserter och tyckte media utelämnade väldigt mycket information. Eller rättare sagt, så skrev dom inte om det jag ville läsa. Dessutom hade de alltsom oftast väldigt tråkiga bilder. När jag var uppe på tidningarnas bildarkiv så såg jag ju att de hade mycket bättre bilder där som var och förblev opublicerade. Jag hoppades länge att någon skulle ta tag i detta och göra en bok eller tidning om Kiss besök i Sverige, men inget hände och åren gick. Jag bestämde mig då för att ta tag i saken själv då jag och mina kompisar hade väldigt mycket eget material som vi kunde använda.

2: Hur länge har du hållit på med den? i årtal och hur många timmar uppskattar du att det tagit?

Svar: Jag började på allvar 2006, alltså har jag hållt på i 7 år nu. Jag har hållt på i ungefär 10 timmar i veckan med ständiga problemlösningar och nya idéer i huvudet. Hela tiden dök det upp nya uppslag som jag inte kunde låta bli att ta med. Så det bara fortsatte då jag ville ha den så komplett som möjligt. Redan efter första året var det någon som sa; -“Nu räcker det ju med material”. MEN, det tyckte inte jag.

3: Hur har du lyckats få tag på alla dessa vittnesskildringar och foton från så många privatpersoner etc?

Svar: Jag har vart som en privatdetektiv och letat upp personer genom facebook, internet, ratsit, och genom kompisars kompisar med mera. Jag har letat upp gamla kontakter som jag hade för cirka 30 år sedan. Jag har letat överallt där jag trott att det skall finnas något. Ibland har det ju tråkigt nog bara vart ett rykte och ibland har personen ifråga inte några minnen kvar när man väl hittat fram. MEN, det är ju inte så konstigt. Så mycket tid gick ju åt till återvändsgränder och intervjuer utan resultat. Men när man minst anade det sprang man på en och en annan guldgruva med bilder eller berättelser. Vissa saker hittade man då när man egentligen var på jakt efter något annat.

4: Hur många personer har bidragit med material till den?

Svar: Jag har inte räknat, men jag har ju en väldigt lång lista med personer som jag tackar längst bak i boken. Och vi gjorde över 100 intervjuer för boken innan jag slutade räkna. Men jag har fått hjälp av väldigt många Kissfans.

5: Hur gick det till att sålla mellan allt material som du fått tag på?

Svar: Jag försökte sålla i materialet då jag insåg att det inte skulle få plats med all text jag hade skrivit. Men det gick inte så bra. Jag försökte ta bort flera saker, men tyckte hela tiden att det var för intressant eller att det var något som jag hade kämpat väldigt mycket med för att få fram. Och att då ta bort det kändes inte rätt. Så då kom Roney Lundell in i bilden och tog bort det som han tyckte var mest ointressant och cirka 40% av texten försvann. Dessutom lyckades han förvandla materialet till att bli mer spännande och lättläst.

6: Vad är den mest intressanta eller roligaste storyn om du får välja en?

Svar:  Om jag bara får välja en så är jag barnsligt förtjust i denna: Storyn där en familj är på semester i Stockholm och besöker Skansen. De råkar på Kiss när de står och poserar för alla fotografer vid Hällestadstapeln. De går fram och tar 2 bilder med en liten instamatickamera. Det roliga är att dom bor ungefär 5 km från mitt hem och att detta tips kom från en norrman. Jag trodde ju förstås att han hade en pressbild från tillfället och att någon hade lurat i honom att detta var en privatbild. Men det förstod jag ju först när jag fick se bilden. Annars gillar jag också alla detaljerade berättelser om Kiss i Stockholm 1980 som berättas av flera olika personer. Ibland har detaljer kommit direkt från dagböcker och anteckningar från året det hände.

7: Jag vet att du sett många konserter utanför Sverige men vilken är enl dej Kiss bästa spelning på svensk mark(även bland de du inte sett men hört bootlegs ifrån)?

Svar: Skulle jag välja en spelning som jag helst skulle velat bevittna på plats så är det utan tvekan, Gröna Lund 1976. Den spelningen är en riktig klassiker och den mest omtalade bland de gamla fansen. Det måste ha vart en riktig folkfest med ett ungt energiskt band på väg uppåt.

8: Blev slutresultatet som du tänkt dej och är du nöjd med boken?

Svar: Jag är väldigt nöjd med boken och känner mig stolt över den då jag lyckats få ihop så mycket exklusivt material. Att jag lyckades få tag på så många opublicerade bilder är något jag fick jobba hårt för. Är även nöjd med att boken är unik och skiljer sig från andra Kissböcker.

9: För den som vill ha tag på den, vart finns boken att köpa?

Svar: Den finns på vår hemsida, kissisverige.com samt Hobbybokhandeln i Stockholm, Citycamo i Göteborg och på Akademi Bokhandeln på Väla centrum i Helsingborg. Fler försäljningsställen kommer att offentliggöras så fort vi förhandlat klart.

10: jag vet att du skrivit böcker tidigare så då undrar jag kommer du att göra fler efter denna och isåfall vad kommer den att handla om?

Svar: Just nu känner jag  bara en stor lättnad över att vara färdig med detta mastodontprojekt.  Så just nu vet jag inte vad som händer. Kanske att det kommer en uppdaterad version av KISS I SVERIGE-boken, någon annan Kissbok, eller en bok om hårdrock. Just nu känns det lite avlägset, så framtiden får utvisa vad som händer helt enkelt.

Tack Johan för bra och utförliga svar.
Intervjuat av Johan Jansson/hårdrock.com