JULKLAPPSTIPS!

Bladvändarpotential utöver det vanliga

Titel: Yngwie J. Malmsteen – Såsom i himmelen, så ock på jorden
Författare: Anders Tengner
Förlag: Bokfabriken

Yngwie Johann Malmsteen (född Lars Johan Yngve Lannerbäck 1963). Ett namn som inger respekt i hårdrocksvärlden.
Fansen skanderade “Yngwie är Gud” redan innan hans karriär egentligen hade tagit ordentlig fart. Och detta uttryck slukade Yngwie med hull och hår samtidigt som han tog sig an uppgiften att bli den ultimata rockstjärnan.
Det är dock inte enbart på grund av sitt enastående gitarrspel hans namn är känt världen över. Nej då. Anledningarna att känna till honom är många och inte alltid av det ljusare slaget.
Fråga bara flera av hans tidigare flickvänner…

Redan i mycket unga år tränade Yngwie på gitarren från morgon till kväll. Givetvis gick detta nitiska övande ut över skolarbetet. De gånger han tog sig till skolan sysslade han oftast med bus istället för skolarbete.
Livsresan han gjort under sina 49 levnadsår är något gemene man bara kan drömma om. Eller inte drömma om. Upp- och nedgångar om vart annat i ett oftast rasande tempo och hela tiden med hans “mörka passagerare” pockande på uppmärksamhet.
Det ska dock sägas att det finns en snäll och älskvärd sida av honom vilket kärlekshistorien med hans livs första flickvän Tallee Savage är ett strålande bevis på.
I dagsläget är Yngwie inne på sitt tredje äktenskap och i April har han träffat en kvinna som uppenbart kontrollerar honom i diktatorisk stil. Synden straffar sig själv…

Språkmässigt håller sig författaren Anders Tengner på en nivå som passar alla; enkelt och rakt på sak. Korta kapitel bidrar till att man hela tiden vill veta vad som händer i nästa kapitel.
Säga vad man vill om Yngwie och hans sätt att leva livet, men hur man än vänder och vrider på det går det inte att komma ifrån musikgärningen. Han är en gitarrfantom som på egen hand skapat genren neoklassisk hårdrock.
Undertecknad läser biografier i samma takt som andra byter… Såsom i himmelen, så ock på jorden har utan tvekan störst bladvändarpotential av samtliga jag hittills läst. Det går helt enkelt inte att lägga undan den!

Text: Magnus Bergström/hårdrock.com    Fotot på Anders: Tallee Savage

Fotnot #1: Såsom i himmelen, så ock på jorden är en inofficiell biografi. En officiell dito med titeln “Relentless” släpps (troligtvis) i maj 2013.

Fotnot #2: Anders Tengner signerar boken på olika platser runt om i Sverige; kolla in schemat på Facebook-sidan The Unauthorized Yngwie Biography.