Korståg i hårdrockens berg- och dalbana

Titel: Legenden om HammerFall
Författare: Oscar Dronjak
Förlag: Kalla Kulor

En VHS-kassett hittade sin väg till rätt skrivbord på rätt skivbolag och simsalabim: HammerFall hade världen för sina fötter. Nja, riktigt så enkelt var det nu inte…
Allt har inte alltid varit en dans på rosor i HammerFalls värld men det är ändå en positiv och livsbejakande berättelse som fyller de 524 sidorna. Allt med bandets grundare/gitarrist Oscar Dronjaks egna ord och just det faktum att hans ord inte filtrerats genom en medskribent är enligt mig ett stort plus. Heavy metal är, i mångas ögon, musik för arbetarklassen och då är det extra passande att Oscar själv har gjort jobbet.
Men fler än Oscar själv kommer till tals i form av flitigt förekommande citat från andra som varit med redan från början, såväl familje- och bandmedlemmar, och det är givetvis ingen nackdel.
Personligen uppskattar jag också de sköna tillbakablickarna till barn- och ungdomsåren, för i och med att jag är årsbroder (1972) med Oscar känns beskrivningarna av barnprogram, skolgång, musiklektioner och mycket annat igen. Mycket väl. Ja, ta mig tusan om jag ibland inte till och med kan känna hur saker och ting luktade på 70- och 80-talet.

HammerFall och mycket av det som inträffat såväl framför som bakom kulisserna under de första 20 åren upptar dock – förstås – större delen av boken. För såväl trogna fans som hårdrockare överhuvudtaget erbjuds unik information som i vissa fall dokumenterats tidigare i pressen och i vissa fall inte alls. Gemensamt för allt som berättas är att så här nära bandet har vi utifrån inte kunnat komma tidigare och ibland kommer jag på mig själv med att tro att jag själv varit med om det som berättats. Så nära känns nämligen berättarspråket.
Det är lätt att konstatera att det varit en vild resa i en berg- och dalbanevärld från starten med medverkan i den (förhållandevis) lilla tävlingen Rockslaget till att dra fulla hus världen över – och allt möjligt däremellan. Lika lätt är det också att förstå att Oscar tillhör kategorin envis-utöver-det-vanliga, vilket hela tiden har varit en viktig pusselbit i HammerFalls korståg i hårdrockens namn.

En kul “bonus” är att boken är tryckt i ett lite annorlunda format än vad som är standard och kan närmast liknas vid en tegelsten och pryder sin plats i bokhyllan. Tänka sig att Accept och deras Balls to the Wall satte bollen (det vill säga Oscar) ordentligt i rullning i en lägenhet i Göteborgstrakten för så många år sedan… Musik som berör har kraft utöver det vanliga, den saken är klar. Och det skulle inte förvåna mig om även HammerFall har haft just denna påverkan på människor världen över.

Text och foto (ej bokomslag): Magnus Bergström/hårdrock.com