Grymt läsvärd KISS-bok #1

Carl Linnaeus
Kiss – Den osminkade sanningen
Förlag: Bokfabriken

Uppskattningsvis 100 miljoner sålda skivor och över 2.000 konserter talar sitt tydliga språk: bandet som gav den bombastiska scenshowen ett ansikte är inget annat än ikoner. You wanted the best and you got the best… Kiss!
Bandledarna Gene Simmons och Paul Stanley tillsammans med Eric Singer och Tommy Thayer firar i år smått otroliga 40 år.
Allt är skrivet i kronologisk ordning och kapitlen har en lagom längd som lämpar sig både för korta lässtunder och sträckläsning (undertecknad läste ut boken på tre dagar).
Det som de fyra originalmedlemmarna (förutom Gene och Paul också Ace Frehley och Peter Criss) gav sig fasiken på att skapa var bandet som de själva aldrig sett på en scen. Att ställa till med den ultimata konsertupplevelsen. De lyckades.
Men den långa karriären har inte alltid varit en dans på rosor och det är inte bara under de tuffa åren fram till genombrottet som marken under platåskorna har skakat.
Hur ligger det då till med sanningshalten? Ja, det är förstås upp till läsaren att avgöra. Min egen känsla är att sanningen ligger någonstans mitt emellan det som nuvarande och dåvarande bandmedlemmar berättar. Givetvis kombinerat med vad personerna runt omkring bandet berättar.
Författardebuterande Carl Linnaeus (känd från Sweden Rock Magazine) ägnar sig inte så mycket åt personliga åsikter, till skillnad från den välkände ”biografiexperten” Joel McIver. Istället låter han, förutom på väl valda ställen, huvudrollsinnehavarna själva föra historien framåt med intervjucitat. Jag gillar upplägget.
En fin bonus är det fina bildmaterialet varav en (skiss) är tidigare helt opublicerad och övriga mycket svårfunna.
Den som vill veta (nästan) allt om “the hottest band in the world” hittar det här, det törs jag lova.

Magnus Bergström/hårdrock.com

Författarintervju: http://hårdrock.com/2013/06/tio-fragor-till-forfattaren-carl-linnaeus/